Działanie do obliczenia
munek:
Pomoże mi ktoś skrócić te działanie?
| | √10−7√2 | |
Wolfram podaje wynik tego działania: |
| |
| | 2 | |
12 sty 03:03
munek: | | √10−7√2 | |
Minus miał być, dokładnie wynik to − |
| |
| | 2 | |
12 sty 03:21
munek: 
?
12 sty 13:46
Eta:
W= x , x>0 to W
2=x
2
| | √2*(√2+√2−3√2−√2) | |
to |
| =x /2 |
| | 4 | |
4+2
√2+9(4−2
√2)−6*
√(4+2√2)( 4−2√2)=16 x
2
16x
2= 40−16
√2−6*
√8
16x
2= 40−28
√2
| | 10−7√2 | | √10−7√2 | |
x2= |
| ⇒ x= |
| |
| | 4 | | 2 | |
12 sty 14:17
Zuzia_1966: Do Eta
Nie możesz bezwarunkowo podnieść stronami do kwadratu (bo akurat lewa strona jest ujemna)
Wynik musi być ujemny.
12 sty 15:21
Eta:
Achhh ... racja

Lewa strona ujemna to i x<0
zatem ................... x= −U{
√10−2√7{2}
12 sty 16:42
12 sty 16:44
Mila:
Ja też zgubiłam (−)
12 sty 17:04
Mila:
| √2 | | √2+√2 | |
| *( √2+√2−3*√2−√2* |
| )= |
| 4 | | √2+√2 | |
| | √2 | | (√2+√2)2−3*√4−2 | |
= |
| * |
| = |
| | 4 | | √2+√2 | |
| | √2 | | 2+√2−3√2 | | √2 | | 1−√2 | |
= |
| * |
| = |
| * |
| = |
| | 4 | | √2+√2 | | 2 | | √2+√2 | |
| | √2 | | 1−√2 | | √2−√2 | |
= |
| * |
| * |
| = |
| | 2 | | √2+√2 | | √2−√2 | |
===================
12 sty 17:22
munek: Dziękuję wielkie dziewczyny
13 sty 16:02
Mila:
13 sty 16:45
munek: Mila
Nie rozumiem, dlaczego:
| 1−√2 | | √2−√2 | | (1−√2) *√2+√2 | |
| * |
| równa się |
| |
| √2+√2 | | √2+√2 | | √2 | |
Powinno być:
14 sty 15:48
Mila:
Tak
źle napisałam znak. Masz rację. Wina lenistwa, kopiowałam, a nie poprawiłam znaku.
3 ostatnie linijki rozpisuję dokładniej:
| √2 | | 1−√2 | | √2−√2 | |
| * |
| = Mnożę , przez |
| ⇔ |
| 2 | | √2+√2 | | √2−√2 | |
| | √2 | | 1−√2 | | √2−√2 | |
= |
| * |
| * |
| = |
| | 2 | | √2+√2 | | √2−√2 | |
| | √2 | | (1−√2)*√2−√2 | |
= |
| * |
| = |
| | 2 | | √(2+√2)*(2−√2) | |
| | (1−√2)*√2−√2 | |
= |
| i zostaw taki wynik. |
| | 2 | |
Jeśli chcesz otrzymać wynik , jak u
Ety to wiesz co zrobić?
14 sty 16:13
munek: Taki wynik wystarczy, dziękuję
14 sty 16:17
Mila:
14 sty 16:25
munek: Mila Mila, ratuj mnie:
| √2 | | −3*(2+√2)−√2 | |
| ( |
| ) |
| 4 | | √2+√2 | |
| | −(1+√2)√2+√2 | |
Wynik powinien być taki: |
| |
| | 2 | |
15 sty 04:11
munek:
15 sty 13:28
munek: Proszę ładnie o pomoc
15 sty 15:53
Mila:
Zaraz, czekaj cierpliwie.
15 sty 17:02
munek: Czekam ładnie
15 sty 18:15
Jack: o co chodzi? : D
15 sty 18:15
Mila:
A skąd masz munek taki wynik 04:11?
15 sty 18:49
munek: 5 posty wyżej

Rozpisać to działanie, aby wyszedł ten wynik, który podałem.
15 sty 18:49
munek: Liczę współczynniki.
W obu wychodzi taki sam wynik.
15 sty 18:50
munek: W obu ten sam wynik =−2.2304
15 sty 18:50
Jack: | √2 | | −3(2+√2) − √2 | |
| * |
| = |
| 3 | | √2+√2 | |
| | √2 | | −6 − 4√2 | |
= |
| * |
| = |
| | 3 | | √2+√2 | |
| | −6√2 −8 | | −(3√2 +4) | |
= |
| = |
| = |
| | 4√2+√2 | | 2√2+√2 | |
| | −(3√2 +4) | | √2+√2 | |
= |
| * |
| = |
| | 2√2+√2 | | √2+√2 | |
| | −(3√2 +4)(√2+√2) | |
= |
| = |
| | 2(2+√2) | |
| | −(3√2 +4)(√2+√2) | |
= |
| = |
| | 4+2√2 | |
| | −(3√2 +4)(√2+√2) | | 4−2√2 | |
= |
| * |
| = |
| | 4+2√2 | | 4−2√2 | |
| | −(3√2 +4)(√2+√2)(4−2√2) | |
= |
| = |
| | 16−8 | |
| | −(16 − 8√2 + 12√2 − 12)(√2+√2) | |
= |
| = |
| | 8 | |
15 sty 18:53
Mila:
Napisz skąd masz działanie:
| √2 | | −3*(2+√2)−√2 | |
| * |
| ? |
| 4 | | √2+√2 | |
aby otrzymać w mianowniku 2, to musisz pomnożyć licznik i mianownik
przez
√2−√2 a Ty masz tam w liczniku:
√2+√2.
Napisz zadanie od początku, z książki i odpowiedź, jesli jest.
15 sty 18:59
Jack: a niby czemu musze jak mowisz...mnoze przez jeden ,a nie chcialem jeszcze tam nic usuwac,
dopiero pozniej usuwam...nikt mi nie zabroni mnozyc przez jeden w jakiejkolwiek postaci
15 sty 19:01
Jack: apropo...tam w pierwszych dwoch linijkach napisalem
| √2 | | √2 | | √2 | |
| zamiast |
| aczkolwiek obliczenia byly jakby tam bylo |
| , bo po |
| 3 | | 4 | | 4 | |
prostu literowka
15 sty 19:05
Jack: ja rozwiazalem zadanie z postu 15 stycznia 04;11
aczkolwiek to inny ulamek niz ten 12 stycznia 03;03
chyba ze to sa 2 rozne przyklady...
15 sty 19:09
munek: Mila
Stąd:
| √2 | | √2+√2 | | √2−√2 | |
| (−3 * |
| − |
| ) |
| 2 | | 2 | | 2 | |
Wtedy pomnożyłem przez:
15 sty 19:17
munek: Jack To są inne przykłady, ale podobne
15 sty 19:18
Mila:
| −(3+2√2)*√2−√2 | | −(1+√2)*√2+√2 | |
| = |
| |
| 2 | | 2 | |
15 sty 19:22
munek: Nie rozumiem?
15 sty 19:26
Mila:
Munek, dobrze masz.
Można inaczej.
Jeżeli pierwszy ułamek pomnożysz przez
√2+√2 to masz tak:
| √2 | | −3*√2 | |
| *( |
| −√2−√2)= sprowadzamy do wsp. mianownika |
| 4 | | √2−√2 | |
| | √2 | | −3√2−(2−√2) | |
= |
| *( |
| = |
| | 4 | | √2−√2 | |
| | √2 | | −2*(1+√2) | | −(1+√2)*√2+√2 | |
= |
| * |
| = |
| |
| | 4 | | √2−√2 | | 2 | |
15 sty 19:33
Mila:
Czego nie rozumiesz?
Napisz, będę za pół godziny.
15 sty 19:34
munek: Nie rozumiem, jak do tego doszłaś
| √2 | | −3*√2 | |
| * ( |
| − √2−√2)? |
| 4 | | √2−√2 | |
15 sty 23:25
Mila:
Tylko pierwszy składnik z nawiasu piszę:
| | √2+√2 | | √2−√2 | | −3*√(2+√2)*(2−√2) | |
−3* |
| * |
| = |
| = |
| | 1 | | √2−√2 | | √2−√2 | |
| | −3*√4−2 | | −3√2 | |
= |
| = |
| |
| | √2−√2 | | √2−√2 | |
15 sty 23:37
munek: Czyli z tego, tak?
(3*√2+√2−√2−√2)
Pomnożyłaś tylko pierwszy składnik, a drugi zostawiłaś, tak?
15 sty 23:49
Mila:
Tak, czytaj dokładnie co piszę.
16 sty 00:09
munek: Chciałem tylko się upewnić
16 sty 00:12
munek: Dziękuję za pomoc
16 sty 00:15
Mila:
16 sty 00:59
munek: Znowu muszę poprosić o wyjaśnienie, tym razem tutaj utknęłam
| √2 | | −2(1+√2) | | −(1+√2)*√2+√2 | |
| * |
| = |
| |
| 4 | | √2+√2 | | 2 | |
Nie rozumiem, jak zostało to obliczone.
| −2√2(1+√2) | | −(1+√2)*√2+√2 | |
| = |
| |
| 4*√2+√2 | | 2 | |
16 sty 02:42
munek: Jak pomnożyć 4 * √2+√2?
16 sty 02:42
munek:
16 sty 13:12
munek: Głowię się nad tym i nie mogę tego rozgryźć
16 sty 14:38
Mila:
Możesz włączyć 4 pod pierwiastek, ale po co?
4*√2+√2=√16*(2+√2)
16 sty 16:07
Jack: przeciez poprawne odp. zostaly juz dawno zapisane...w czym problem
16 sty 16:08
munek: Jeśli po co, to w takim razie skąd się wzięła dwójka w mianowniku?
Jack, wiem, że to są poprawne odp.. Nie piszę, że są błędne, tylko nie rozumiem, jak
Mila do tego doszła
17 sty 01:36
munek: Nadal nie wiem
17 sty 11:40
Mila:
Może napisz treść zadania od początku, bo nie chce mi się śledzić wszystkiego od początku.
Napiszę z komentarzami.
Widzę, że problemy w działaniach na pierwiastkach.
17 sty 16:19
munek: W porządku, to zaraz napiszę.
17 sty 16:21
munek: Od początku:
| √2 | | √2+√2 | | √2−√2 | |
| (−3 * |
| − |
| ) = |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| √2 | | √2−√2 | |
| (−3 * √2+√2 * |
| −√2−√2) = |
| 4 | | √2−√2 | |
| √2 | | −3 * √4−2 | |
| ( |
| −√2−√2) = |
| 4 | | √2−√2 | |
| √2 | | −3 * √2 | | √2−√2*√2−√2 | |
| ( |
| − |
| ) = |
| 4 | | √2−√2 | | √2−√2 | |
| √2 | | −3 * √2 | | 2−√2 | |
| ( |
| − |
| ) = |
| 4 | | √2−√2 | | √2−√2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
od tego momentu nie rozumiem, jak zostało obliczone:
że wyszedł taki wynik
17 sty 16:28
Mila:
(−2) i 4 zostało uproszczone,
| | √2 | | −(1+√2) | | √2+√2 | |
= |
| * |
| * |
| = |
| | 2 | | √2−√2 | | √2+√2 | |
| | √2 | | −(1+√2)*√2+√2 | |
= |
| * |
| = |
| | 2 | | √2−√2*√2+√2 | |
licznik drugiego ułamka zostawiam, a w mianowniku zapisuje mnożenie pod jednym pierwiastkiem
| | √2 | | −(1+√2)*√2+√2 | |
= |
| * |
| = |
| | 2 | | √(2−√2)*(2+√2) | |
| | √2 | | −(1+√2)*√2+√2 | |
= |
| * |
| = |
| | 2 | | √4−2 | |
| | √2 | | −(1+√2)*√2+√2 | |
= |
| * |
| = upraszczam przez √2 |
| | 2 | | √2 | |
17 sty 16:52
Mila:
(2−√2)*(2+√2)=22−√22=4−2=2
17 sty 16:53
munek: Bardzo ładnie wyjaśnione. No i teraz już wiem

Dziękuję
17 sty 17:11