asd
olekturbo: jeżeli mam wykres
f(x) = 2log2X = X
to mogę narysować funkcję f(x) = x, czy mam uwzgędnić też dziedzinę, że x > 0?
11 sty 19:53
Ajtek:
Sam wykres f(x)=x nie będzie zbrodnią wg mnie. Pamiętać tylko musisz o uwzględnieniu dziedziny
w rozwiązaniu.
11 sty 19:54
olekturbo: Tylko mialem zadanie Narysuj wykres kilku funkcji i uwzglednilem dziedzine. Bedzie ok?
11 sty 19:55
Metis: Dla mnie też.
Prawą stronę traktujemy jako funkcję np. g(x) nie mającą nic wspólnego z prawą stroną np. f(x).
11 sty 19:56
Metis: Oczywiście nic wspólnego z lewą stroną f(x)
11 sty 19:57
Ajtek:
Aaaaa, dobra, trzeba uwzględnić dziedzinę w tym przypadku

Nie zauważyłem na początku f(x)

Myślałem, że rozwiązujesz graficznie równanie. W tym przypadku
bezwzglednie dzidzinę
trzeba uwzględnić
11 sty 19:58
olekturbo:
11 sty 20:00
Metis: Ja też traktuje to jako rozwiązanie graficzne.
Np.: 3x=4
f(x)=3x
g(x)=4
11 sty 20:00
Ajtek:
Tam masz jedną funkcję, przecież:
2
log2x=x, czyż nie
11 sty 20:03
Metis: Nie wiem czy to olek nie sprecyzował, czy źle pisze.
Może chodzi o 2log2x=x
Gdzie f(x)=2log2x i g(x)=x
11 sty 20:06
Ajtek:
Tam trzeba narysować wykres funkcji f(x)=2log2x
11 sty 20:07