dzielenie...
??: wykonaj dzielenie,odpowiedz podaj w najprostszej postaci.
a)2x i na dole x2−9 i to podzelic 6x2 przez x2−6x+9
16 gru 19:33
onaa: | | | |
czy to ma wyglądać tak: |
| |
| | x2−6x+9 | |
16 gru 19:40
16 gru 19:42
??: too 2 na dole

ak1
16 gru 19:46
ak1: | 2x | | x2−6x+9 | | 2x2(x+3)(x+3) | |
| * |
| = |
| skracaj co się do i
|
| x2−0 | | 6x2 | | 6x2(x−3)(x+3) | |
16 gru 19:55
ak1: sorry
w mianowniku 3x(x−3)
16 gru 19:57
ak1: ale się porąbałem
16 gru 20:00
ak1: | 2x | | x2−6x+9 | | 2x(x+3)(x−3) | |
| * |
| = |
| =
|
| x2−9 | | 6x2 | | 6x2(x+3)(x−3) | |
16 gru 20:04
.....: nie kumam

?
16 gru 20:09
ak1: No nie znowu błąd
| | x−3 | |
mianownik ma byc 2x(x−3)(x−3) a wynik |
| |
| | 3x(x+3) | |
16 gru 20:09
.....: pogubilam sie
16 gru 20:16
ak1: A więc jedziemy
Na początek zamiast dzielic ":" mnożymy przez odwrotnośc drugiego czynnika
x2−6x+9 to ze wzoru skr. mnożenia (a−b)2= a2−2ab+b2=(a−b)(a−b) = (x−3)(x−3)
x2−9 o ze wzoru skr. mnożenia a2−b2= (a=b)(a−b) = (x+3)(x−3)
teraz skracamy wyrazy podobme te nawiasy
16 gru 20:18
ak1: Teraz już dokładnie
| 2x | | 6x2 | | 2x | | x2−6x+9 | |
| : |
| = |
| * |
| =
|
| (x2−9) | | x2−6x+9 | | (x2−9) | | 6x2 | |
| 2x*(x−3)(x−3) | |
|
|
| 6x2(x−3)(x+3) | |
(x−3) w liczniku skraca się z (x−3) w mianowniku
2 skraca się z 6 i daje 3 w mianowniku
x licznika skraca się z x
2 mianownika i daje x w mianowniku
no i wynik
16 gru 20:28
.....: dzieki
16 gru 20:51