zadanie
Metis: n
5*n
10*n
15*...>10
Z czym utożsamić lewą stronę nierówności?
Nie pasuje mi zaden ciąg
11 sty 14:14
Jack: q = n
5
|q|<1
czemu geometryczny nie pasuje?
11 sty 14:22
Jack: a nie, bo to mnozenie ...faktycznie
11 sty 14:22
Jack: n5 * n10 * n15* n... = n5+10+15+...
ciag arytmetyczny ? : D
11 sty 14:26
Jack: n5n > 10
11 sty 14:42
Metis: Źle. Ale juz mam.
W wykładniku rozpoznajemy sumę szeregu geometrycznego w którym a1=5 oraz q=5
5+10+15+...
11 sty 16:08
zombi: Dziwna treść xd
11 sty 16:21
ICSP: dziwny ten szereg geometryczny w wykładniku.
11 sty 16:22
zombi: Równie dobrze można powiedzieć, że lewa strona jest niedokończonym iloczynem kolejnych potęg
liczby n5
11 sty 16:22
zombi: O tym już nie wspominam
11 sty 16:22
Metis:
11 sty 16:28
Jack: 5 *5 = 10 ?
11 sty 16:28
Jack: wytlumaczylby kto jak zrobic szereg geometryczny z 5,10,15 itd
11 sty 16:31
Metis: Fakt, pomyliłem się, ale już wiem w czym rzecz

Tu rzuciłem przykład, jak widać nietrafny.
11 sty 16:33
Jack: no ja tam nie wiem, moze sie da, tylko jeszcze musze sie duzo nauczyc
11 sty 16:34
asdf: odpowiedź:
n
5n > 10
mnie rozbawiła, dzięki
11 sty 17:50
Metis: Siemka
asdf
Jak tam leci ?
11 sty 17:57
asdf: Hej, kończę studia i pracuję

a u Ciebie?
11 sty 18:01
Metis: No to można powiedzieć, że edukację masz już za sobą

Niech Ci się wjedzie

!
W jakiej branży pracujesz? Czym się zajmujesz?
Ja przygotowuje się do matury z matematyki

Która zdecyduje o mojej przyszłości
11 sty 18:05
asdf: Studia: informatyka
Praca: programowanie aplikacji na PC i telefony
11 sty 18:17
Metis: Powodzenia
asdf
11 sty 18:19
asdf: Wzajemnie Tobie życzę

Dłuuuuuga droga przed Tobą

(przede mną zresztą też)
11 sty 18:20