pochodna z pochodnej
ola: Mam zadanie z przebiegu zmiennosci funkcji, do 1 pochodnej wydaje mi sie ze mam dobrze. potem
licze pochodna z pochodnej i wydaje mi sie ze zle mi wychodzi
F(x)=
11+x2
F`(x)=
−2x(x2+1)2
F``(x)=
6x4+4x2−2(x2+1)4
przyrównuje F``(x)=0. przujmuje parametr t=x
2 i t>0
t=1/3 czyli a w zadaniu powinno mi wyjsc t=3
10 sty 23:09
Qulka: jakbyś używała dużego U do ułamków byłoby coś widać
10 sty 23:12
ola: juz poprawiam
| | 6x4+4x2−2 | |
f``(x)= |
| |
| | (x2+1)4 | |
10 sty 23:15
olekturbo: −2(x2+1)2−2(x2+1)*2x*(−2x) to licznik f''(x)
10 sty 23:17
Qulka: wszystko ok
10 sty 23:20
ola: i teraz gdy przyrównuje licznik f``(x)=0
6x
4+4x
2−2=0
x
2=t , t>0
6t
2+4t−2=0
delta=64
i tak mi wychodzi...
10 sty 23:26
Qulka: mi też
10 sty 23:29
ola: a w zadniu powinno wyjsc x
2=3 z tego x=
√3 lub x=−
√3
| | 1 | | 1 | |
stad f(√3)= |
| lub f(−√3)=− |
| |
| | 4 | | 4 | |
10 sty 23:32
10 sty 23:33
Qulka:

jak widać ekstrema pochodnej, czyli miejsca zerowe drugiej pochodnej są poniżej 1 więc na pewno
nie
√3
10 sty 23:35
ola: czyli dobre jest moje liczenie? bo robie to juz ktorys raz i jakies glupoty mi wychodzą...
Mogłby ktoś dokończyc to zadanie od tej drugiej pochodnej? akurat ten przyklad bede miec
prawdopodobnie na kolokwium i cos robie chyba zle...
10 sty 23:40
Qulka: no masz dobrze x=+− √3/3
10 sty 23:42
ola: | | √3 | |
i teraz rysuje wykres f``, wypukłości, wklęsłości, punkty przegięcia dla x=+− |
| |
| | 3 | |
11 sty 00:03
Qulka:

tak wygląda
11 sty 00:08
ola: to jest wykres drugiej pochodnej czy juz koncowy?
11 sty 00:11
Qulka: wykres funkcji
11 sty 00:12
ola: wykre funkcji ma tak wygladac, y(max)=1 (z wczesniejszych obliczen) ma rosnac od
nieskonczonosci do zera− malec od zera do nieskonconosci ale nigdy nie przetnie osi OX ale na
| | 1 | | 1 | |
wykresie w odpowiedzi mam zaznaczone pp dla x=√3 y= |
| i dla x=−√3= |
| a nam pp |
| | 4 | | 4 | |
wyszly inne...
11 sty 00:15
Qulka:

jak widać z krzywej pp jest w zielonym
11 sty 00:19