Jądro odwzorowania
soz: Sprawdzić czy podane odwzorowania są liniowe, jeśli tak wyznaczyć Kerf, Imf, ich bazy, wymiary
oraz macierze odwzorowań.
f(x,y,z,t)=(x+y,x+z,x+t)
Sprawdzam i jest to odwzorowanie liniowe, teraz chcę wyznaczyć jądro
x+y=0
x+z=0
x+t=0
Układ ten powinien mieć rozwiązanie bo rząd macierzy i macierzy uzupełnionej są takie same
równe 3, ale nie wiem jak to możliwe przy 3 zmiennych i 3 równaniach
10 sty 23:08
soz: Ale to przecież mniejsze od wymiaru czyli nieoznaczony, nie było pytania

z − parametr
Czyli jądro to lin{−1,1,1,1}
dimKerf=1
BKerf(−1,1,1,1)
Czy dobrze?
10 sty 23:14