Prawdopodobieństwo
Aki: Poproszę o sprawdzenie zad z pradopodobieństwa:
Ze zbioru liczb dwucyfrowych dodatnich losujemy kolejno dwa razy ze zwracaniem jedną liczbę.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
b) suma wylosowanych liczb będzie liczbą mniejszą od 30
podpunkt a (a) za pierwszym razem wylosujemy liczbę większą niż za drugim razem) zrobiłam z
pomocą ciągów, b też tak próbowałam ale nie wiem czy jest dobrze
ma być mniejsze od 30 więc, najwyżej 29
dla 10 jest 10 możliwości
dla 11 − 9
...
dla 19 − 1
| | 1 + 10 | |
A= 1 + 2 + ... + 10 = |
| * 10 = 55 |
| | 2 | |
P(A) = 55/8100 = 11/1820
Wynik wyszedł dość dziwny a to tego zadania nie ma odpowiedzi w zbiorze stąd moja prośba. Z
góry dziękuję
10 sty 22:47
Qulka: czemu dziwny?
10 sty 22:51
Aki: bo bardzo duża liczba, czyli zadanie rozwiązane w dobry sposób?
10 sty 22:55
Qulka: 11/1820 to duża liczba
10 sty 22:57
Aki: mówiłam o liczbie w mianowniku... ups, przepraszam
10 sty 23:01