Odległość punktu od prostej.
big ben: Wyznacz równanie prostej, do której należy punkt P(1, −1) i takiej,, że odległość punktu Q(8,
−2) od tej prostej wynosi 5.
10 sty 21:35
utem:

P=(1,−1)∊k
k: y=ax+b
−1=a+b, b=−1−a
k: y=ax−a−1⇔ax−y−a−1=0
d(Q,k)=5
5=U{|a*8−1*(−2)−a−1|}{
√a2+1⇔
|8a+2−a−1|=5*
√a2+1
|7a+1|=5*
√a2+1 /
2
49a
2+14a+1=25a
2+25
24a
2+14a−24=0
licz dalej sam
10 sty 22:06
Janek191:

y = a x + b
− 1 = a + b ⇒ b = − 1 − a
czyli
y = a x − 1 − a
a x − y − 1 − a = 0
============
d = 5 i Q = ( 8 ; − 2)
więc
| I 8 a + 2 − 1 − a I | |
|
| = 5 |
| √ a2 + 1 | |
I 7 a + 1 I = 5
√a2 + 1
zatem
7 a + 1 = 5
√a2 + 1 lub 7 a + 1 = − 5
√a2 + 1
49 a
2 + 14 a + 1 = 25 a
2 + 25
24 a
2 + 14 a − 24 = 0 / : 2
12 a
2 + 7 a − 12 = 0
Δ = 49 − 4*12*(−12) = 49 + 576 = 625
√Δ = 25
| − 7 − 25 | | 4 | |
a = |
| = − |
| lub a = U{3}[4} |
| 24 | | 3 | |
więc
| 4 | | 1 | | 3 | | 7 | |
b = − 1 + |
| = |
| lub b = − 1 − |
| = − |
| |
| 3 | | 3 | | 4 | | 4 | |
| 4 | | 1 | | 3 | | 7 | |
y = − |
| x + |
| lub y = |
| x − |
| |
| 3 | | 3 | | 4 | | 4 | |
============================
10 sty 22:20
Janek191:
Niepotrzebnie się opisałem
10 sty 22:21
utem:

Szkoda, że nie ma okienka, w którym byłoby widać, że ktoś już rozwiązuje.
10 sty 22:32
big ben: dzięki
10 sty 22:35