1)Dwa wierzchołki prostokąta leżą na osi OX, a dwa pozostałe - nad osią OX i nal
Gienek: 1)Dwa wierzchołki prostokąta leżą na osi OX, a dwa pozostałe − nad osią OX i należą do paraboli
y=6−x2. Na rysunku widać, że A(−t,0), B(t,0)
a)Podaj wzór wielomianu opisującego pole tego prostokąta w zależności od t, Jaka jest dziedzina
tej funkcji?
Wzor obliczylem P=−2t3+12t a jak dziedzine funkcji ustalic?
10 sty 21:33
Janek191:

A = ( − x; 0) B = ( x; 0) C = ( x; 6 − x
2 )
P = I A B I *h = 2x*(6 − x
2) = 12 x − 2 x
3
P(x) = −2 x
3 + 12 x
==============
y = 6 − x
2 = 0 ⇔ x
2 = 6 ⇔ x = −
√6 lub x =
√6
Dziedzina funkcji P(x):
( 0 ;
√6 )
11 sty 10:42