jak to rozwiązać
szafa17: x3+3x2−4=0
10 sty 20:52
===:
zauważ, że jednym z pierwiastków jest x=1
10 sty 21:16
Janek191:
x = 1 bo 1 + 3 − 4 = 0
x3 + 2 x2 + x2 − 4 = 0
x2*( x + 2) + ( x −2)*(x + 2) = 0
(x + 2)( x2 + x − 2) = 0
x = − 2
x2 + x − 2 = 0
(x + 2)*(x −1) = 0
x = − 2 lub x = 1
10 sty 21:20
Stasiu:
12 sty 23:00
Jolanta: dla pierwiastka wartosc =0
pierwiastek szukamy podstawiajac dzielniki wyrazu wolnego(tutaj 4)
Janek już wyjasnił, że x=1
zrobie dalej dzieląc przez x−pierwiastek czyli x−1
x2+4x+4
x3+3x2−4 : (x−1)
−x3+x2
4x2−4
−4x2+4x
4x−4
−4x+4
= = x2+4x+4 tutaj dla x=−2 mamy 4−8+4=0 możemy dzielić
przez x+2
liczyć Δ i pierwiastki albo zauwazyc wzór skróconego mnozenia
a2+2ab+b2
x+4x+4=(x+2)2 x=−2 jest pierwiastkiem podwójnym
12 sty 23:26