element odwrotny
andrzej: Element odwrotny
Oblicz element odwrotny 23−1 mod 26
Robię to w standardowy sposób, czyli:
26 = 23 * 1 + 3
23 = 3 * 7 + 2
7 = 2 * 3 + 1
3 = 3 * 1 + 0
1 = 7 − 2 * 3 = 7 − 3 * (23 − 3 * 7) = 7 − 3 * 23 + 9 * 7 = −3 * 23 + 10 * 7 =
= −23 * (26 − 23 * 1) + 10 * 7
i dalej nie wiem jak to odtworzyć
10 sty 20:11
andrzej: ?
10 sty 20:38
utem:
26=1*23+3
23=7*3+2
3=1*2+1
1=3−1*2=3−1*(23−7*3)=3−1*23+7*3=8*3−1*23=
=8*(26−23*1)−1*23=8*26−8*23−1*23=8*26−9*23
−9+26=17
17 to odwrotna do 23 w Z26
spr.
17*23=391=15*26+1
17*23=1( mod26)
10 sty 21:03
andrzej: fakt, błąd ludzki

a jak rozwiązać 2x = 4 (w ℤ
8) ?
10 sty 22:06
utem:
w pamięci : {0,1,2,3,4,5,6,7}
x=2
x=6
x=2+4n
10 sty 22:12
andrzej: możesz nieco bardziej wyjaśnić ?
10 sty 22:14
utem:
Podstawiam do równania wszystkie po kolei liczby z podanego zbioru i badam resztę.
To jest proste równanie,
chyba tu można podzielić przez 2 ( ale nie polegaj na mnie w tym zakresie)
2x=4(mod8)
x=2 (mod4)
Saizou spojrzyj tutaj.
10 sty 22:35
Saizou :
kongruencje można dzielić stronami pod pewnymi warunkami
2x=4 mod8 /:2 teraz sprawdzamy sobie NWD(2,8)=2 , zatem
| 2x | | 4 | | 8 | |
| = |
| mod |
| |
| 2 | | 2 | | NWD(2,8)=2 | |
x=2 mod4
10 sty 22:42
andrzej: a jakbyśmy nie chcieli dzielić stronami, to możemy rozwiązać to jakoś inaczej ?
10 sty 22:43
utem:
Tak, właśnie myślałam. Dzięki Saizou, nie chciałabym kogoś w błąd wprowadzić
10 sty 22:47
andrzej: a czy moglibyście bardziej mi wyjaśnić ten zapis ?
10 sty 22:48
Saizou :
2x≡4 mod8
2x−4≡0 mod8
stąd istnieje jakaś liczba całkowita k także
2x−4=8k (to już jest normalne równanie)
x−2=4k przechodząc na przystawanie
x≡2 mod4
10 sty 22:49
andrzej: a takie równanie, 3x + 4 = 1 w ℤ11 ?
10 sty 22:54
utem:
Np.
Odwrotna do 3 w Z11
Licz w pamięci.
10 sty 23:03
andrzej: nie ma jakiegoś schematu na rozwiązywanie tego ?
10 sty 23:04
Saizou :
3x+4=1
3x+3=0 mod11
3x=−3 mod11 /:3 NWD(3,11)=1
x=−1 mod11
x=10 mod11
x=10+11k gdzie k przebiega zbiór liczb całkowitych
10 sty 23:10
utem:
3x+4=1 (mod11) /−4
3x=−3(mod11)
3−1 możesz za pomocą algorytmu, ale tu jest proste do odgadnięcia
3*4=12=1(mod11)
3x=−3(mod11) /*4
12x=−12(mod(11)⇔
11x+1x=−12(mod11)
1x=10(mod11) [−12+11+11=10]
10 sty 23:12
andrzej: a można
3x + 4 = 1 mod 11 / + 7
3x = 8 mod 11
... ?
10 sty 23:15
Saizou :
można
bo dalej np.
3x≡8≡−3 mod11
10 sty 23:16
andrzej: (3, 11)
11 = 3 * 3 + 2
3 = 2 * 1 + 1
2 = 2 * 1 + 0
1 = 3 * 1 − 2 * 1 = 3 * 1 − 1 * (11 − 3 * 3) = 3 * 1 − 11 * 1 + 3 * 3 = 4 * 3 − 1 * 11
3−1 = 4
4 * 3x = 32 mod 11
12x = 32 mod 11
x = 32 mod 11
x = 10 mod 11
jest ok ?
10 sty 23:18
andrzej: jeżeli jest ok, to moje ostatnie zadanie na dziś, jak obliczyć
10 sty 23:21
Saizou :
Odpowiedz sobie na te pytania
co jest elementem odwrotnym do 3 w Z
11 ?
co jest elementem odwrotnym do 5 w Z
11?
| | 1 | |
+ skorzystaj z tego że |
| =3−1 |
| | 3 | |
10 sty 23:24
andrzej: element odwrotny do 3 w ℤ11 to 4
element odwrotny do 5 w ℤ11 to 2
i jak z tego skorzystać ?
10 sty 23:29
Saizou :
od kiedy do 5 elementem odwrotnym jest 2 ? 5*2=10 a nie 1 mod 11
10 sty 23:31
andrzej: to jak obliczyć ten element odwrotny używając notacji
11 = 5 * 2 + 1
2 = 2 * 1 + 0
10 sty 23:33
utem:
5*9=45=4*11+1
10 sty 23:35
andrzej: a nie da się obliczyć tego za pomocą algorytmu euklidesa, tak jak do tej pory to pisałem ?
10 sty 23:36
andrzej: 1/5 = 5−1
2 * 3−1 = 2 * 4 = 8
4 * 5−1 = 4 * 9 = 36
8 + 36 = 44 mod 11 = 0 mod 11 ?
10 sty 23:42
utem:
1=1*1=1*(11−5*2)=1*11−2*5
−2+11=9
Ja bym najpierw sprowadziła do wspólnego mianownika
22=0(mod11)
15=4(mod11)
Wynik:
0
10 sty 23:52
andrzej: A jak wyznacza się element odwrotny w ℤ*13 ? (liczby względnie pierwsze z 13 z działaniem
modulo).
Przykładowo element odwrotny 8 w ℤ*13
11 sty 00:16
andrzej: podbijam
11 sty 16:44
andrzej: ?
11 sty 18:19
Mila:
Element odwrotny w Z13 ?
11 sty 18:24
andrzej: Element odwrotny 8 w ℤ13 to
13 = 1 * 8 + 5
8 = 1 * 5 + 3
5 = 1 * 3 + 2
3 = 1 * 2 + 1
2 = 2 * 1 + 0
1 = 3 − 1 * 2 = 3 − 1 * (5 − 1 * 3) = 1 * 3 − 5 + 1 * 3 = 2 * 3 − 1 * 5 =
= 2 * (8 − 1 * 5) − 1 * 5 = 2 * 8 − 2 * 5 − 1 * 5 = 2 * 8 − 3 * 5 =
= 2 * 8 − 3 * (13 − 1 * 8) = 2 * 8 − 3 * 13 + 3 * 8 = 5 * 8 − 3 * 13
czyli 5, ale tam mamy z tym oznaczeniem, więc jak to traktować ?
11 sty 18:43
Mila:
Musisz popatrzeć na notatki, albo do podręcznika, co tam pisze na temat tej gwiazdki.
Poczekaj na Saizou.
11 sty 18:50
andrzej: napisałem w nawiasie, co tam ta "gwiazdka" oznacza − są to liczby względnie pierwsze z 13,
tylko nie wiem jak tutaj zastosować
11 sty 18:51
Mila:
8 i13 są względnie pierwsze.
NWD(8,13)=1
Nie będzie elementu odwrotnego np. do 26
NWD(26,13)=13
11 sty 19:24
andrzej: Jaka jest odwrotna liczba dla 1−1 mod 3 ? bo wychodzi mi 3 = 3 * 1 + 0, i nie wiem co dalej
0 ?
11 sty 19:24
andrzej: Czy jest jakaś metoda na sprawdzenie, czy dany przedział ma element odwrotny ?
11 sty 19:27
andrzej: 1−1 mod 3 = 1 ? czy jak
11 sty 19:41
andrzej: I jak ostatecznie ma być to działanie z "gwiazdką" ? Jak je rozumieć ?
11 sty 20:09
utem:
Liczba całkowita a jest odwracalna modulo m wtedy i tylko
wtedy, gdy NWD(a, m) = 1.
11 sty 20:43
andrzej: w takim razie 1−1 mod 3 = 1 ?
11 sty 20:47
utem:
Tak.
Ta gwiazdka, to może chodzić o pierścień? Miałeś coś takiego na wykładzie?
Elementami odwracalnymi pierścienia Zn są te liczby ze zbioru: {0, 1, ...., n−1}, które
są względnie pierwsze z n:
Zn* = {[a]: NWD(a, n) = 1}.
11 sty 21:09
andrzej: odnośnie gwiazdki, to napisałem obok to co miałem w zadaniu: ℤ13 (liczby względnie pierwsze
z 13 z działaniem modulo). tylko jakoś tego nie rozumiem
11 sty 21:11
andrzej: ?
11 sty 21:34
utem:
Definicja
Symbol Z*n oznacza zbiór wszystkich elementów Zn, dla których można wyznaczyć liczby
odwrotne; czyli zbiór takich liczb a należących do Zn, że a oraz n są względnie pierwsze.
przykładowo dla :
1) liczby pierwszej 13:
Z13*={1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12}
dla każdej możesz wyznaczyć odwrotną.
2) Dla liczby 4:
Z4={0,1,2,3}
0 nie ma odwrotnej
odwrotna do 1 to 1
2x=1(mod4), NWD(2,4)=2 nie ma odwrotnej
3x=1(mod4), NWD(3,4)=1
4=3*1+1
1=4−1*3
−1 to odwrotna do 3.
sprawdzamy równanie:
3*(−1)=−3≡(−3+4)(mod4)=1(mod4)
Z4*={1,3}
11 sty 21:36
andrzej: Czyli jak mam:
odwrotność 8 w Z
*13
to:
8x = 1 (mod 13) NWD(8, 13) = 1
x = 5 (mod 13)
11 sty 21:40
utem:
To dawno miałeś ustalone.
5*8=40=3*13+1
5*8≡1(mod13)
11 sty 21:49
andrzej: a wiesz coś może o grupach cyklicznych ?
11 sty 21:57
utem:
Nie pamiętam, napisz problem, może razem cokolwiek rozwikłamy.
Może Saizou tu spojrzy, on jest na bieżąco z materiałem, ale nie wiadomo, czy już to
przerabiał.
11 sty 22:13
andrzej: Rozpatrzmy grupę Φ(12) (czyli liczby względnie pierwsze z 12 i z mnożeniem mod 12).
a) czy jest to grupa cykliczna
b) podaj rzędy elementów tej grupy
11 sty 22:25
11 sty 22:55
andrzej: a jak szuka się tych generatorów ?
11 sty 22:58
andrzej: Φ(12) = {1, 5, 7, 11}
To są chyba kandydaci ?
1 odpada
<5> = { 51 = 5, 52 = 1, 53 = 5, 54 = 1}
(ale brakuje 7 i 11, więc nie jest generatorem?)
<7> = {71 = 7, 72 = 1, 73 = 7, ... }
(brakuje 5 i 11)
<11> = {111 = 11, 112 = 1, 113 = 11, ... }
Nie ma w ogóle generatorów ?
11 sty 23:05
andrzej: źle, moment
11 sty 23:06
andrzej: 51 = 5, 55 = 5, 57 = 5, 511 = 5, czyli nie jest generatorem ?
11 sty 23:08
Kacper:
Najpierw zastanów się co to generator grupy.
12 sty 07:37
andrzej: jak dla mnie generator grupy to ten element, który potęgując otrzymujemy wszystkie inne, w
danym ciele ?
12 sty 17:41
andrzej: ?
12 sty 18:11
andrzej: ?
12 sty 18:59
andrzej: może ktoś wyjaśnić mi te generatory ?
12 sty 20:33
utem:
Z12={0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11}
Z*{12}={1,5,7,11} dla każdego a∊Z12 jest spełniony warunek:NWD(a,12)=1
Rząd grupy : Φ(12)=4
Rząd (1) =1 ponieważ <1>={1}
Rząd (5)=2 ponieważ <5>={1,5}
51=5∊Z12, 52=25=1(mod12)
Rząd (7)=2 ponieważ <7>={1,7}
71=7, 72=49=1(mod12)
Rząd (11)=2 ponieważ <11>={1,11}
111=11,112=121=1(mod12)
To nie jest grupa cykliczna,
Przykład grupy cyklicznej:
Z*5={1,2,3,4,}
Φ(5)=4
Rząd (1)=1 ponieważ <1>={1}
rząd (2)= 4 ponieważ <2>={1,2,3,4} ( masz tu wszystkie elementy grupy Z*5
21=2, 22=4, 23=8=3(mod5), 24=16=1(mod5)
rząd (3)=4
31=3,32=9=4(mod5),33=27=2(mod5), 34=81=1(mod5)
Rząd (4)=2 ponieważ <4>={1,4}
41=4, 42=16=1(mod5)
===================
Grupa ma dwa generatory:
<2>, <3>
12 sty 21:05
andrzej: możemy po kolei ?
(1) Dlaczego rząd grupy wynosi 4? Bo ma 4 elementy? (Gdyby była np.: grupa Z12 to byłby rząd
12?)
(2) Na jakiej podstawie stwierdziłeś, że nie jest to grupa cykliczna? Bo podobnie sobie
rozpisywałem, ale mi nie wyszło.
12 sty 21:11
utem:
Z*12 rząd tej grupy to jej liczebność .
Nie ma generatora rzędu 4.
12 sty 21:20
andrzej: "Nie ma generatora rzędu 4." − w jakim sensie nie ma generatora rzędu 4?
Z tego co rozumiem:
− {51, 55, 57, 511} będzie dawało zawsze albo {1, 5} − więc dlatego rząd 2 ?
− podobnie inne liczby
Dlatego, aby grupa była cykliczna, podnoszenie do potęgi (liczbami z danego zbioru) musi
zwracać właśnie te liczby, aby rząd grupy się zgadzał, tak?
Jeżeli to co wyżej napisałem jest prawdą, to wczoraj tak samo myślałem, dlatego napisałem "w
ogóle nie ma generatorów".
12 sty 21:31
andrzej: Podobne zadanie: " jaki jest rząd 17, w Z39*"
Z39* = {1 2 4 5 7 8 10 11 14 16 17 19 20 22 23 25 28 29 31 32 34 35 37 38}
i teraz, aby wyznaczyć rząd 17, to muszę sprawdzać po kolei:
171 = 17
172 = 16
174 = 22
...
Czy można jakoś szybciej? Bo nie wiem np.: jak obliczyć elementy, które nie mieszczą się na
kalkulatorze.
12 sty 21:40
Mila:
Jest sposób, ale może tak:
17
1≡17(mod39)
17
2≡16(mod39)
17
3=17*16=272≡38(mod39)≡−1(mod39)
17
3≡−1(mod39)
17
4=17*(−1)=−17(mod39)=22(mod39)
17
5=17
2*17
3=16*(−1)=−16≡23(mod39)
17
6=17
3*17
3=(−1)*(−1)≡1(mod39) dalej będzie powtarzalność
<7>={1, 16,17,22,23,38}
I tak kombinuj.
sprawdzaj w wolframie
http://www.wolframalpha.com/input/?i=17^6%3Dx%28mod39%29
Tak zapisuj:
17
6=x(mod(39)
12 sty 22:11
andrzej: a czy moja intuicja w tym temacie (21:31 i 21:40) jest ok? tak należy to rozumieć ?
12 sty 22:14
andrzej: czy może jest jakiś szybszy sposób na sprawdzenie jaki masz rząd element {17} w ℤ39*?
12 sty 22:16
Mila:
22:14 tak.
Gdzieś coś widziałam, ale na pewno nie dostaniesz zadania,
aby trzeba było sprawdzać dużo elementów, tę powtarzalność dość szybko dostałeś.
Wykorzystuj arytmetykę modulo, jak pokazałam.
Czytaj dokładnie definicje pojęć.
Tam o godzinie 21:02 niedokładnie napisałam drugą linijkę:
Ma być tak:
Z*12={1,5,7,11} dla każdego a∊Z*12 jest spełniony warunek: NWD(a,12)=1
12 sty 22:26
andrzej: OK, tamte rzeczy chyba rozumiem, teraz mam takie zadanie:
"Dane jest G = {A ∊ R2x2 : det(A) ≠ 0} oraz H = { A ∊ R2x2 : det(A) = 1}"
i) Pokaż, że G jest grupą
ii) Udowodnij, że H < G.
Najpierw (i):
(1) Działanie jest łączne
( [ a b ] * [ e f ] ) * [ i j ] = [ a b ] * ( [ e f ] * [ i j ] )
( [ c d ] [ g h ] ) [ k l ] [ c d ] ( [ g h ] [ k l ] )
Po prostu to wymnożyć i sprawdzić, czy po lewej i prawej stronie są takie same? Czy jakiś inny
sposób?
(2) Grupa ma element neutralny − skoro wyznacznik macierzy jest niezerowy, to z podstaw algebry
liniowej wiemy, że mamy macierz jednostkową, która jest elementem neutralnym, której detA = 1.
Może tak być ?
(3) Każdy element z grupy ma element odwrotny −> powołuje się na twierdzenie, że skoro
wyznacznik jest niezerowy, to wtedy macierz ma macierz odwrotną.
13 sty 20:07
andrzej: Najbardziej mi zależy jak należy pokazać, że działanie jest łączne w tym wypadku?
13 sty 20:34
andrzej: ?
13 sty 21:07
andrzej: ?
13 sty 21:45
andrzej: ktokolwiek ?
13 sty 22:32
andrzej: ?
14 sty 07:16
andrzej: ?
14 sty 19:44
andrzej:
14 sty 20:28
andrzej:
14 sty 21:17
andrzej:
15 sty 18:43
andrzej:
15 sty 20:47