Rozwiąż równanie ,Logarytmy
Urss: C)7x2+x=492x+2
10 sty 20:01
Ajtek:
Zauważ, że 49=72
10 sty 20:01
Janek191:
7x2 + x = (72)2 x + 2
7x2 + x = 74 x + 4
x2 + x = 4 x + 4
10 sty 20:02
Ja : Czyli by wychodziło że
7
x2+x=(7
2)
2x+2
7
x2+x=7
4x+4
czyli
x
2+x=4x+4
ale co dalej ?
10 sty 20:06
Ajtek:
Równanie kwadratowe umiesz chyba rozwiązać

.
10 sty 20:07
Ja : Czyli x
2−3x−4
Delta=3
2−4*1(−4)
= 9+16
=25
√25=5
Tak ?
10 sty 20:17
Ajtek:
Yhy

.
10 sty 20:18
Ajtek:
tzn x1=−1
10 sty 20:18
Ja : Racja XD −1

Dzięki za pomoc
10 sty 20:20
Ajtek: Nie ma sprawy.
10 sty 20:21