funkcja kwadratowa
zosia : Iloczyn dwóch liczb rzeczywistych wynosi 24 a ich różnica jest równa 2.
czyli
x*y=24
x−y=2
i co dalej? wiem że ma wyjść ogólna funkcja kwadratowa ale nie mogę jej wyprowadzić
Proszę o pomoc
10 sty 19:58
Ajtek:
Wyznacz sobie x z drugiego równania i podstaw do pierwszego.
10 sty 20:00
zosia : x*y=24
x−2=y
x*(x−2)=24
y=x−2
x2−2x−24=0
y=x−2
i co dalej jeżeli mam wyznaczyć x i y
10 sty 20:05
Ajtek:
Rozwiąż równanie kwadratowe.
10 sty 20:08
Jutro sprawdzian ze stereometr: x
2 − 2x − 24 = 0 −−−−> równanie kwadratowe. Rozwiąż je, potem podstaw x dla y = x−2 i gotowe
10 sty 20:08
zosia : wyszło mi że p=1 natomiast z deltą mam problem bo wychodzi mi 92 a jak to wezmę pod pierwiastek
to wychodzi mi liczba z nieskonczonoscia
10 sty 20:42
Ajtek:
Policz raz jeszcze Δ, jakie p=1
10 sty 20:53
zosia : a=1 b=−2 c=−24
wzór na p= −b/2a p=2/2*1= 1
10 sty 20:55
Ajtek:
A po co Tobie współrzędna x wierzchołka?
10 sty 20:56
Krzysiek: x=6 lub x=−4
10 sty 20:57
zosia : nie wiem właśnie jak wyliczyć to x i y
10 sty 21:05
Ajtek:
STOP

Nie myl x i y ze współrzędnymi wierzchołka paraboli. x i y to dwie liczby naturalne
spełniające warunki zadania.
Otrzymałaś równanie kwadratowe, którego pierwiastki (miejsca zerowe) są rozwiązaniem tej
"łamigłówki"

.
10 sty 21:08
zosia : dobrze już wyliczyła x1 i x2 i co dalej?
10 sty 21:35
Ajtek:
To teraz policz y1 i y2.
W sumie to jest zbędne, ponieważ x1 i x2 spełniają warunki zadania.
A jakie liczby Tobie wyszły?
10 sty 21:36
zosia : wyszło mi −4 i 6
10 sty 21:58
zosia : a jak to finalnie zapisać?
10 sty 22:04