][][
polish: wysokosc trojkata rownobocznego o boku dlugosci a jest o 2 jednostki krotsza od dlugosci jego
boku , Zatem pole tego trojkata jest rowne :
10 sty 19:22
Janek191:
h = a − 2
a
√3 − 2 a = − 4
a*(
√3 − 2) = − 4
| 4 | | 4 | | 2 + √3 | |
a = |
| = |
| * |
| = 8 + 4√3 |
| 2 − √3 | | 2 −√3 | | 2 + √3 | |
więc
a
2 = 64 + 64
√3 + 48 = 112 + 64
√3
| a2 √3 | | ( 112 + 64√3)*√3 | |
P = |
| = |
| = 28√3 + 48 |
| 4 | | 4 | |
10 sty 19:48
Eta:
h= 2a−2 ⇒ 2a−2=a
√3 ⇒ a(2−
√3)=2 /* (2+
√3) ⇒ a=2(2+
√3) ⇒ 2a=4(2+
√3)
| (2a)2*√3 | |
P= |
| = a2√3 = 4(7+4√3)*√3=4(7√3+12) [j2] |
| 4 | |
10 sty 21:23