logarytmowanie
Gosia: Na jakiej zasadzie logarytmuje się poniższe równanie?
ln(0,24)= −γ+3ln(γ)
wiem, że rozwiązanie to γ=0,8 , ale nie wiem na jakiej zasadzie to się rozwiązuje. Byłabym
wdzięczna jjakby ktoś wytłumaczył
10 sty 19:15
piotr: to równanie można rozwiązać tylko numetycznie
a wynik to:
≈0.798717248206321579230456088419452789706044263375087234106...
10 sty 19:23
piotr: numerycznie
10 sty 19:23
Gosia: a w jaki sposób to wyliczyć? chodzi mi o kolejność działań
10 sty 19:50
piotr: Metoda Newtona:
Należy obliczyć miejsce zerowe następującej funkcji:
f(y)=ln(0,24)+γ−3ln(γ)
y
1=1 , przyjąłem 1 jako bliskie spodziewanemu rozwiązaniu
| | f(yn+1) | |
yn+1 = yn − |
| |
| | f`(yn+1) | |
| | yn−3 ln(yn)−ln(0,24) | |
yn+1 = yn − |
| |
| | 1−3/yn | |
10 sty 19:56
piotr: Kolejne przybliżenia:
y1=1
y2=0.786442
y3=0.814877
y4=0.815591
y5=0.815592
y6=0.815592
10 sty 20:13
Gosia: Nie słyszałam wcześniej o tej metodzie, dziękuję bardzo za pomoc
10 sty 20:20