liczby
Marta: Na miejscu jedności liczby trzycyfrowej stoi cyfra 7. Przez przestawienie cyfr dziesiątek i
jedności powiększamy liczbę o 54, a przez przestawienie cyfr setek i jedności powiększamy
liczbę o 297. Znajdź tę liczbę.
10 sty 18:56
Janek191: −−−
xy7 = 100 x + 10 y + 7
−−−
x7y = 100 x + 70 + y
−−−
7yx = 700 + 10 y + x
więc
100 x + 10 y + 7 +54 = 100 x + 70 + y
100 x + 10 y + 7 + 297 = 700 + 10 y + x
9 y = 9 ⇒ y = 1
99 x = 396 / : 99 x = 4
Odp. 417
=======
471 − 417 = 54
714 − 417 = 297
10 sty 19:06