komandos: jak rozwiazac rownanie :
1/( 2
x - 2
-x) = 2/5

?
29 paź 17:37
pipi: Hej

wojskowy

!
x -x
podstaw za 2 = t 2 = 1/t
i rozwiąż jako równanie kwadratowe z niewiwd. "t"
jak obliczysz t to wróć do podstawień iobliczysz X Ok

?
29 paź 18:02
b.: podstaw t=2x, wtedy 2-x=1/t, po przekształceniu równania dostaniesz
równanie kwadratowe na t.
szukasz rozwiązań dodatnich, bo t=2x>0
no i na koniec x=log2 t dla znalezionych dodatnich t
29 paź 18:02
pipi: Hehe to się nazywa równoczesny strzał

! no nie b
29 paź 18:33
komandos: dziekuje
29 paź 19:20
b.: tak, i jakie podobieństwo rozwiązań

pipi = marcin = b.
29 paź 19:41
komandos: ej sluchajcie ale mi wychodzi delta mniejsza od zera

!
29 paź 20:03
b.: no to jeśli tak, to nie ma rozwiązań
29 paź 20:04
pipi: niemożliwe policz jeszcze raz
może w przykładzie masz błąd
29 paź 20:14