stereometria
kot: Walec przecięto równoległą płaszczyzną do osi obrotu w odległości 8cm od niej. Oblicz pole tego
przekroju, wiedząc, że średnia walca jest dwa razy dłuższa od wysokości walca wynosi 1000π.
r=1/2h
v=πr2*h ⇒ 500=r3, r = 53√4
z.tw.pitagorasa
x− połowa podstawy przekorju
x2 + 82 = (53√4)2
i dalej wychodzą i bzdury, mógłby ktoś pomóc?
10 sty 18:43
kot: Boże, przepraszam, za jakieś bzdury w treści...
Wiedząc, że średnia walcza jest dwa razy dłuższa od wysokości walca, a objętość walca wynosi
1000π
10 sty 18:44
===:
a skąd to r=1/2h

?
10 sty 18:47
kot: Średnia jest dwa razy dłuższa od wysokości, R− średnia, r− promień, czyli R=2r=h ⇒r=1/2h
10 sty 18:54
kot: Już zrobiłem. Nie ważne. : )
10 sty 19:14