matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
z
kevs:
x−4
Oblicz granicę funkcji lim
x−>4
√
x−2
10 sty 17:23
Kacper:
0
10 sty 17:25
kevs:
Skąd to wiesz ?
x−4
A gdyby było lim
x−>4
?
√
x
−2
I jak obliczyć pochodną f(x)=
√
x−7
?
10 sty 17:43
hero:
(
√
x−7
)'=1/(2*
√
x−7
)*(x−7)'=1/2*
√
x−7
10 sty 17:46
hero:
1/(2*
√
x−7
) zapomniałem nawiasu w wyniku
10 sty 17:47
Janek191:
x − 4
(
√
x
− 2)*(
√
x
+ 2)
f(x) =
=
=
√
x
+ 2
√
x
− 2
√
x
− 2
więc lim f(x) =
√
4
+ 2 = 2 + 2 = 4 x→4
10 sty 17:53
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick