Oblicz granicę ciągu.
Jyany: Jak obliczyć taką granicę krok po kroku:
an= 3√n3 + 5n2 − n?
10 sty 17:16
10 sty 17:22
Jyany: Ale krok po kroku...
10 sty 17:28
Janek191:
Skorzystaj z wzoru :
| | a3 − b3 | |
a − b = |
| |
| | a2 + a b + b2 | |
10 sty 17:30
Jyany: Dzięki
10 sty 17:50
Jyany: A co zrobić z taką:
√n2 + 2n − n PRZEZ
2n − √4n2 + 3n
?
10 sty 18:02
Janek191:
| | a2 − b2 | |
Zastosuj wzór a − b = |
| |
| | a + b | |
do licznika i do mianownika
10 sty 18:06
Jyany: Ok, dziękuję

Zawsze trzeba z tych wzorów korzystać?
10 sty 18:13
Janek191:
W takich przykładach jak wyżej
10 sty 18:14