Sprawdzi ktoś? Bo nie łapie tego.
Czarna magia: W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna podstawy ma 8cm a przekątna graniastosłupa
długość 15cm. Oblicz pole powierzchni i objętość tego graniastosłupa.
Mógłby ktoś rozwiązać?
10 sty 16:40
===:
... to sprawdzi ... czy rozwiąże
10 sty 17:12
Janek191:

d = a
√2 = 8 ⇒ a = 4
√2
oraz
d
2 + h
2 = D
2
64 + h
2 = 15
2
h
2 = 225 − 64 = 161
h =
√161
P
c = 2 P
p + P
b = 2*a
2 + 4a*h = 2*32 + 4*4p{2]*
√161 = 64 + 16
√322
V = a
2*h = 32*
√161
10 sty 17:46