prawdopodobienstwo calkowite
Help: Witam

mam problem ze zadaniem. Z urny zawierajacej 6 kul bialych i 4 czarne losujemy jedna
kule i, nie ogladajac jej, wkladamy do drugiej urny, w ktorej poczatkowo bylo 7 kul czarnych i
4 biale. Nastepnie z drugiej urny losujemy jednoczesnie dwie kule. Oblicz prawdopodobienstwo
ze beda one roznego koloru. Rysowalem drzewko kilka razy ale niestety mam zly wynik.
10 sty 16:39
Help: proszę o pomoc
10 sty 17:43
utem:
A jaką masz odpowiedź?
10 sty 19:30
Help: 21
10 sty 22:12
Help: yy co ja pisze 169/330 taki jest wynik
10 sty 22:13
utem:
Co to jest 21?
10 sty 22:14
Help: niee te 21 to przypadkiem wgl nie zwiazane ze zadaniem
10 sty 22:15
Help: ogolnie zrobilem to zadanie sposobem ale z uwzglednieniem ze dwie kule losowalem poklei a nie
jednoczesnie i wynik wyszedl taki sam ale nauczycielka powiedziala ze nalezy zadanie zrobic
zgodnie z poleceniem
10 sty 22:16
utem:

A− wlosowano z drugiej urny 2 kule o różnych kolorach
| | 6 | | 5*7 | | 4 | | 4*8 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| | 10 | | | | 10 | | | |
| | 6*5*7 | | 4*4*8 | |
= |
| + |
| = |
| | 6*11*10 | | 6*11*10 | |
| | 210+128 | | 338 | | 169 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 660 | | 660 | | 330 | |
10 sty 22:23
Help: dziękuje wszystko rozumiem
10 sty 22:26
utem:
To pięknie
10 sty 22:31