całka
kalkulator: Witam mam problem jak obliczć całkę
∫√4x4+14x2
10 sty 16:11
kalkulator: przetłumaczę jak by nie było widać całka z pierwiastek 4x4+1/4x2
10 sty 16:12
10 sty 16:15
fff: | 4x4+1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| =x2+ |
| =(x+ |
| )2−2* |
| x=(x+ |
| )2−x |
| 4x2 | | 4x2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
10 sty 16:16
kalkulator: ale ta całka jest pod pierwiastkiem
10 sty 16:24
Jerzy:
Przekształcenie jest błędne
10 sty 16:26
fff: | | 1 | |
∫√(x+ |
| )2−xdx={x+U{1}2}=t,dx=dt} |
| | 2 | |
| | 1 | |
=∫√(t− |
| )2+COŚdt, znów podstawienei.. |
| | 2 | |
i masz całke typu
∫
√s2+ads
10 sty 16:27
fff: aaaaa no widze.....ze sie myknąłem JERZY
10 sty 16:28