matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całkowanie funkcji trygonometrycznych
Fokker:
Hej, mam do policzenia całkę:
cosx
∫
dx
sin
3
x−cos
3
x
1
Wiem, ze trzeba podstawić: t=tgx dx=
dt
1+t
2
Mogłby ktoś pomóc?
10 sty 16:11
Just:
ja mam inny pomysł na to zadanie
1
w mianowniku wyciągnij cos
3
x i potem zauważ że możesz podstawić t=tgx, dt=
dx i
cos
2
x
będziesz miała ∫ (t
3
−1) dt
21 sty 20:59