matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
sss
aweer:
Przekątna przekroju osiowego walca ma 12 cm i tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60 * . Ile wynosi obwód podstawy
10 sty 16:08
Janek191:
Mamy
2 r
r
cos 60
o
=
=
12
6
1
r
=
⇒ r = 3
2
6
L = 2π* r = 2π*3 = 6π L = 6π cm ========
10 sty 16:17