Zadania tekstowe
Bogusia: Pies zauważył lisa, gdy ten był od niego w odległości 30m i puścił się w pogoń z prędkością
3m/s. Lis ucieka z prędkością 1,5m/s. Po jakim czasie pies dogoni lisa?
10 sty 16:07
fff:
30 m
Pies........................Lis
potem
30m x
.....................|............PIES/Lis
v=s/t => t=s/v
3x=1.5x+ 45
1.5x=45
x=30
| | x | | 20 | |
czyli t= |
| = |
| =13.333 |
| | 1.5 | | 1.5 | |
10 sty 16:11
Bogusia: czemu 20/1,5 kiedy x=30
10 sty 16:16
10 sty 16:17
fff: tak, mialo byc 30/1.5=20...pomylilem sie..

(już w pamiei policzylem to 20..)
10 sty 16:17
Bogusia: oki, dziekuje
10 sty 16:19