matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciag
mlml:
suma dziesieciu kolejnych poczatkowych wyrazow nieskonczonego ciagu geometrycznego o pierwszym wyrazie 20 i ilorazie 1/2 jest rowna :
10 sty 15:58
Janek191:
a
1
= 20
1
q =
2
1 − 0,5
10
1
1 −
1024
1023
S
10
= 20*
= 20*
= 40*
= ...
1 − 0,5
0,5
1024
10 sty 16:11