Ciąg geometryczny
Misia: Liczby a i b są pierwiastkami równania x2 + Ax + 2 = 0, a liczby c i d są pierwiastkami
równania x2 + Bx +32 = 0.
Wyznacz A i B, jeśli liczby a,b,c,d tworzą w podanej kolejności rosnący ciąg geometryczny,
10 sty 15:17
fff: (x−a)(x−b)=x2+Ax+2
(x−c)(x−d)=x2+Bx+32
x2+x(−a−b)+ab=x2+Ax+2
x2+x(−c−d)+cd=x2+Bx+32
czyli
ab=2 −a−b=A, −c−d=B, cd=32
Teraz skorzystaj z tego, ze geomerryczny..
10 sty 15:23
Misia: Geometryczny... Czyli co mam zastosować?
10 sty 15:25
zombi: Jaki to ciąg geometryczny? Definicja jakaś?
10 sty 15:26
fff: noć pasuje wiedzieć zanim się robi zadanie.....
10 sty 15:30
fff: coś*
10 sty 15:30
Misia: Jedyne co wiem to, że b2=ac, a c2=bd. I jak mam to zastosować?
10 sty 15:37
Kacper:
Ja wiem, że ab=2 oraz a+b=−A analogicznie w drugim równaniu.
10 sty 15:42
fff: b=2
a=1
c=4
d=8
na oko widać
.......
10 sty 15:43
Misia: No i tyle już zapisałam, a co dalej? Mógłby mi ktoś pomóc?
10 sty 15:44
Misia: Jak?
10 sty 15:44
fff: Wiemy, że ab=2 oraz cd=32, b2=ac, c2=bd
Zgaduje, że b=2
a*b=2 więc a=1
b2=ac więc 4=1*c więc c=4
c2=bd więc 16=2*d więc d=8
10 sty 15:47
Misia: Ale nie wolno zgadywać... Ja to muszę zapisać...
10 sty 15:48
fff: No to do dzieła

! Zrób ile dasz rade sama, a z resztą ci POMOŻEMY (nie rozwiążemy gotowca)
10 sty 15:49
Misia: Ale ja nie wiem co mam zapisać, ani jak.
Mam tylko w klamrze: a+b=−A, ab=2, c+d=−B, cd=32, b2=ac, c2=bd.
Mam to popodstawiać jakoś?
10 sty 15:52
fff:
| | 2 | |
b2=ac więc b2= |
| *c więc b3=2c |
| | b | |
| | 32 | |
c2=b*d więc c6=b3*d3=2c*( |
| )3 |
| | c | |
czyli
c
8=2*32
3=65536
c=4
b
3=2c=8 więc b=2
a*b=2 wiec a=1
10 sty 16:00
fff: c=−4, d=−8, c=−2, a=−1 też są chyba ok!
10 sty 16:04
Misia: Dziękuję bardzo. Przepraszam za zdenerwowanie.
10 sty 16:11
fff: Nie,nie..nie mailo tak zabrzmiec
10 sty 16:12
10 sty 16:14