nierówności
iuro: Rozwiąż nierówność
b) (x−4)²≥0
d) 6x(7−3x)≤0
f) (x−5)²−2(x−5)≤0
g) −2(x+√2)(2x−√2)>0
f) 8x−2√2x²<0
i) x²−2x+2≤0
j) 7x−4x²−4≥0
k) 3x²−11x−20>0
l) 64x²+49≥0
m) x²−4<0
n) x²≥9
o) x²≤−4
16 gru 19:00
monia:

k) 3x²−11x−20>0
Δ=b
2 − 4ac
Δ= 121 + 240
Δ=361
√Δ=19
| | −b−√Δ | | 11−19 | |
x1= |
| = |
| = nie nalezy do e |
| | 2a | | 6 | |
| | −b+√Δ | | 11+19 | | 30 | |
x2= |
| = |
| = |
| = 5 |
| | 2a | | 6 | | 6 | |
17 gru 17:11
monia: b) (x−4)²≥0
x2− 8x+16
Δ=b2− 4ac
Δ=64−4*1*10
Δ=64−64
Δ<0 brak miejsc zerowych
17 gru 17:18
Anne: chyba żartujesz jak nie ma miejsc zerowych...
17 gru 17:19
Anne: chyba żartujesz jak nie ma miejsc zerowych...
17 gru 17:19
Silwest: Delta jest Δ=0 wtedy 1 miejsce zerowe wiec Monia bład masz

W tamtym topicku to rozwiazalem
17 gru 17:25
Godzio:
Δ=0

więc jest jedno miejsce zerowe: x=4 , co daje przedział x∊R
17 gru 17:26
monia: g)−2(x+√2)(2x−√2)>0 malejąca
x∊(√−2, √2N{2})
nie wiem jak napisac ale tam ma być pierwiastek z 2 przez 2
17 gru 17:33
17 gru 17:36
Godzio:
| | √2 | |
g) x∊(−√2 , |
| )  |
| | 2 | |
17 gru 17:37
monia: o właśnie oto mi chodziło
17 gru 17:42
monia: Godzio umiesz obiliczac Pp i ob dł boków
17 gru 17:44