matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice
zagubiona:
Witam
pomoże mi ktos z następującymi granicami? Wiem, ze trzeba to sprowadzić do liczby e, ale mi nie wychodzi
2n
2
−n
a
n
=(
)
2n
2n
2
+n+2
n
2
−1
a
n
=(
)
n+1
n
2
+2n−1
2+e
1/e
a
n
=(
)
n
3
a
n
=(e−
n
√
n
)
n
Baaaardzo proszę o pomoc
10 sty 15:01
zagubiona:
Pomoże ktos
10 sty 16:34