rozwiąż równanie
zdesperowana: |3−x|=x−3
10 sty 14:43
Jerzy:
założenie: x − 3 ≥ 0
dalej: ⇔ 3 − x = x − 3 lub 3 − x = 3 − x
10 sty 14:44
5-latek: dla x<0
10 sty 14:45
olekturbo: x ∊ <3,+∞)
10 sty 14:46
5-latek: Chyba napisałem cos nie tak
10 sty 14:46
Jerzy:
ej
małolat
10 sty 14:46
Eta:
10 sty 14:48
zdesperowana: Dla x∊(−
∞,3)⇒3−x=x−3
A dla x∊(3,
∞)⇒−3+x=x−3

?
10 sty 14:49
olekturbo: prawie.
dla x ∊<3,+∞) w drugim warunku
10 sty 14:51
misiak:
wartość bezwzględna liczby (wyrażenia)jest równa liczbie przeciwnej,
gdy liczba pod wartością jest ujemna
stąd |3−x|=x−3 gdy 3−x<0 czyli x>3
ale też otrzymamy powyższą równość gdy 3−x=0 stąd x=3
Podsumowując uzyskujemy odpowiedź: x≥3
10 sty 15:04