matematykaszkolna.pl
Zbieznosc ciagu Alex:
 n 
Zbadaj zbieżność szeregu ∑ (−1)n

n+100 
 n 
No i wiem ze wartość bezwzględna z tego i zostaje

ale nie wiem jak to oszacować?
 n+100 
Chyba ze jakis inny pomysł?
10 sty 14:13
Problem: Skorzystaj z kryterium Leibniza
10 sty 14:24
Alex: czyli ze to zmierza do 0 i kazdy kolejny wyraz ciagu musi byc mniejszy od poprzedniego wtedy szereg jest zbieżny bezwzględnie tak? Tylko jak pokazac ze kazdy wyraz nastepny jest malejacy? A nie da się oszacować tego szeregu z kryterium porównawczego?
10 sty 14:34
Problem: To, że dany ciąg dąży do 0 jest dość oczywiste, wystarczy więc pokazać, że od pewnego miejsca jest nierosnący, czyli od pewnego miejsca:
n n+1 

n+100 n+101 
A to podnosząc do kwadratu dość łatwo doprowadzić do postaci n2+n(1012−1002−200)−1002 ≥ 0 Widzimy, że współczynnik przy najwyższej potędze jest dodatni, więc istotnie od pewnego miejsca dana nierówność jest spełniona. Ten szereg jest o wyrazach nie tylko dodatnich, więc z kryterium porównawczego tak łatwo nie skorzystasz.
10 sty 14:42
Problem: A jeżeli chodzi o bezwzględną zbieżność to dany szereg oczywiście nie jest zbieżny
 1 
bezwzględnie, gdyż jest on asymptotycznie równy ∑

który jest rozbieżny.
 n 
10 sty 14:47
Alex:
 n 
ale chodzi mi o sam szereg

czy ten nie można z kryterium jakoś porównać?
 n+100 
PS.A tak to dzięki za pomoc przy wykazaniu. Tylko zastanawiam się czy jak nie byłoby tej (−1)n czy da sie jakos z porównawczego zrobić emotka
10 sty 14:47
Alex: aaaa czyli jakby nie było (−1)n to dany szereg byłby rozbieżny tak? Dobrze rozumiem?
10 sty 14:48
Problem:
 n 
Tak, wtedy jeżeli chcesz ze zwykłego porównawczego to tak jak pisałem:

n+100 
 1 1 

a szereg ∑

jest rozbieżny emotka
 n n 
10 sty 14:58
Alex:
 n 1 
Hmm oki dziękuje ale znaczek pomyliłeś ma być chyba

bo szacujemy
 n+100 n 
jak jest rozbiezny od dołu tak?
10 sty 15:00
Problem: Ojej tak, ale w takim razie trzeba inaczej trochę zapisać bo w tej postaci nie będzie to
 n 1 
prawdą, można np tak, że od pewnego miejsca:

n+100 n+1 
10 sty 15:09
Alex: No nie sadze zeby to było prawda n szybciej rosnie niz n i od pewnego miejsca to bedzie jeszcze wieksz wydaje mi sie chodzi mianownik wiec to po prawej bedzie wieksze nie wiem...
10 sty 15:13
Problem: Przecież wymnażając dostajesz n+n ≥ n+100 co jest prawdą dla n ≥ 10000.
10 sty 15:14
Alex: A no tak dziękuje emotka
10 sty 15:16