dla jakich wartości parametru m równanie
pola: dla jakich wartości parametru m równanie 2x−5m=3(m+1)−6x
| | 3 | |
, ma rozwiązanie w przedziale <−&;− |
| > |
| | 2 | |
10 sty 14:13
Jerzy:
nie ma x2 ?
10 sty 14:16
pola: a gdzie by mialo byc te x2?
10 sty 14:18
Bogdan:
co oznacza zapis <−&; −1,5>? czy chodzi o (−∞, −1,5> ?
10 sty 14:20
Jerzy:
2x2 albo 6x2
10 sty 14:21
pola: Bogadan dokladnie tak
10 sty 14:21
pola: *Bogdan
10 sty 14:21
pola: nie, nigdzie nie ma do kwadratu
10 sty 14:21
Bogdan:
równanie czy nierówność?
10 sty 14:32
pola: rownanie
10 sty 14:36
Bogdan:
to rozwiąż to równanie i wyznacz x
10 sty 14:43
Jack: 2x − 5m = 3m + 3 − 6x
8x − 3 = 8m
8x = 8m + 3
... o co kaman
10 sty 14:43
pola: ale trzeba obliczyc dla jakiego parametru m
10 sty 14:47
Bogdan:
| | 3 | |
rozwiąż więc nierówność: x < |
| |
| | 2 | |
10 sty 14:49
10 sty 14:51
pola: Jack, jak do tego doszles, ze wyszlo ci −154 ?
10 sty 15:06
Jack: | | 3 | |
skoro x należy od (−∞, − |
| >, a nasz |
| | 2 | |
no to
stąd m ...
10 sty 15:12