wyznacznik
andrzej:
Oblicz wyznacznik
| 5 1 0 0 0 . 0 |
| 3 5 1 0 0 . 0 |
| 0 3 5 1 0 . 0 |
| 0 0 3 5 1 . 0 |
| . . . . . 3 5 1 |
| . . . . . . . 3 5 |
Próbowałem rozwinięciem LaPlace'a względem pierwszego wiersza:
detA = (−1)1 + 1 * 5 * detA' + (−1)1 + 2 * 1 * det A'',
lecz nie wiem jak obliczyć wyznaczniki detA' i detA'' bo one schodzą rekurencyjnie.
10 sty 13:50
RJS:
det=5
10 sty 14:04
10 sty 14:06
andrzej: zauważ, że na przekątnej są 5, ale nad nią i pod nią też coś jest
10 sty 14:09
andrzej: To co już mam to detA' = detAn − 1, więc
Dn = 5 * Dn − 1 − detA''
lecz detA'' wychodzi mi
| 1 2 0 0 . . . 0 |
| 0 3 2 0 . . . 0 |
| 0 1 3 2 . . . 0 |
| 0 0 1 3 . . . 0 |
| 0 0 0 1 . . . 0 |
| . . . . . . . . . . |
| 0 . . . . . . 1 3 |
i nie pasuje mi to do rekurencji, jakiś pomysł ?
10 sty 14:15
andrzej: poprawka
| 3 1 0 0 . . . 0 |
| 0 5 1 0 . . . 0 |
| 0 3 5 1 . . . 0 |
| 0 0 3 5 . . . 0 |
| 0 0 0 1 . . . 0 |
| . . . . . . . . . . |
| 0 . . . . . . 3 5 |
10 sty 14:18
andrzej: rozwiązane

dla przyszłych pokoleń: rozwijamy względem pierwszej kolumny, następnie otrzymaną drugą macierz
rozwijamy jeszcze raz otrzymując D
n − 2 z odpowiednim współczynnikiem
następnie rozwiązujemy rekurencję anihilatorami, bądź podobnym sposobem i mamy rozwiązanie
10 sty 15:29