nierówności
iuro: Rozwiąż nierówność i podaj, ile liczb naturalnych należy do zbioru jej rozwiązań:
a) x²−9x+8≤0
b) −x²+11x−18>0
c) x²−6x−27<0
d) 2x²−4x−30<0
e) −x²+2x+35≥0
f) 12x²−13x−120≤0
16 gru 18:59
fille:

a) Δ=81−32=49
√Δ=7
x∊ <1;8>
y miała być parabola
16 gru 19:05
fille: wszystkie przykłądy robisz wg jednego schematu.
16 gru 19:06
iuro: dzięki
16 gru 19:07
AnUśŚ .: pomóż mi z logarytmem log
2 10 proszę
16 gru 19:10
iuro: pytanie jeszcze:
w przykładzie c i d wychodzi mi ujemna delta, nie moge znaleźć błędu, a tak chyba nie ma być?
16 gru 19:33
iuro: w przykładzie e i f mam tak samo...
16 gru 19:44
iuro: up^^^
17 gru 16:06
Godzio: pomagam, pokaże gdzie robisz błąd w liczeniu delty a reszte sobie już sam obliczysz
17 gru 16:22
Godzio:
c) Δ=(−6)
2 −4*1*(
−27) = 36+4*27 = 36+108=144
d)podziel na 2 żeby uprościć
x
2−2x−15<0
Δ=(−2)
2 −4*1*(
−15) = 4 +60=64
e)−x²+2x+35≥0
Δ=2
2 −4*(
−1)*35 = 4+140=144
f)12x²−13x−120≤0
ten chyba źle przepisałeś bo dziwny wynik wychodzi

wszędzie ta sama zasada : minus razy minus = plus => (−1) * (−1) = 1
17 gru 16:29