rownanie
sasa: x−3/2=x+3/x
10 sty 13:34
Jerzy:
zapis niejasny
10 sty 13:35
10 sty 13:36
sasa: x−3 kreska ułamkowa 2= x+3 kreska ułamkowa x
10 sty 13:39
Jerzy:
zalożenie: x ≠ 0 i pomnóż " na krzyż"
10 sty 13:40
Krzysiek: −3x−6=0
−3x=6
x=−2
10 sty 13:47
Jerzy:
coś Ci się chyba Krzysiu pomieszało
10 sty 13:51
10 sty 13:52
Jack: "na krzyż"
x(x−3) = 2(x+3)
x2 −3x = 2x + 6
x2 − 3x −2x − 6=0
x2 −5x − 6 = 0
delta...
10 sty 13:52
Jerzy:
Δ .... niekoniecznie: x2 − 6x + x − 6 = 0 ⇔ x(x − 6) + (x − 6) = 0 ⇔ (x − 6)(x +1) = 0
10 sty 13:57