fff
zzz: Potrzebuję małą pomoc przy zad. z funkcji liniowej
Wyznacz wartości parametru m dla których dziedziną funkcji √2x−3m jest przedział <6;∞)
Zauważyłem że a=2 → a>0→ f rosnąca
Liczba 6 musi być miejscem zerowym.
Wynik wynosi m=4 mógłby mi ktoś napisać dlaczego ?
10 sty 13:21
Jerzy:
miejscem zerowym funkcji f(x) = 2x − 3m jest x = 6
czyli: 2*6 − 3m = 0 ⇔ m = 4
10 sty 13:27
zzz: A co się stało z tym pierwiastkiem z całej funkcji ? Nie bierze się go pod uwagę ?
10 sty 13:29
Jerzy:
nas interesuje dziedzina tej funkcji, czyli warunek: 2x − 3m ≥ 0
10 sty 13:30
zzz: Faktycznie, dzięki za pomoc
10 sty 13:32