proszę o rozwiązania
anna: Na kuli o promieniu 6 opisujemy stożki obrotowe Wyznacz wysokość h i promień
podstawy r stożka o najmniejszej objętości
Wykaż że objętość tego stożka jest równa objętości kuli
l− tworząca stożka
r − promień stożka
h − wysokość stożka
R − promień kuli R =6
V
s= 2V
k
V
k = 288π czyli V
s = 2*288π=576π
ułożyłam układ równań
l
2 = h
2 + r
2
ale po rozwiązaniu powyższego układu nie otrzymuję poprawnej odpowiedzi
| | 12πh2 | |
odpowiedź to h=24 ,r= 6√6 V(h) = |
| gdzie h ∊ ( 12 ; +∞) |
| | h−12 | |
10 sty 13:15
Eta:
Początkowe obliczenia ok

......
Hr−6r−6l |
2
H
2r
2−12Hr
2+36r
2=6(H
2+r
2) |:H≠0
| | 36H | |
Hr2−12r2=36H ⇒ r2= |
| , H∊(0,12) |
| | H−12 | |
| | π | | 36H2 | | 12πH2 | |
V(H)= |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | H−12 | | H−12 | |
V
'(H)= ......... ⇒ V
'(H)=0 ⇔ ....... H=24
............
H
min=24 to r
min=....= 6
√2
................
dokończ.............
10 sty 14:45
anna: skąd Hr −6r−6l
10 sty 19:35
anna: w trzecie linijce nie powinno być
| | 36r2 | | 6r2 | |
Hr2 −12r2 + |
| =6H+ |
| |
| | H | | H | |
10 sty 19:45
anna: dziękuję bardzo
już doszłam do poprawnego rozwiązania
12 sty 21:13