ca
fddf: ∫cos4x dlaczego nie równa się sin4x. Zagubiłem się na mega prostym przykładzie.
10 sty 13:00
ICSP: Policz pochodną wyniku.
10 sty 13:02
Jerzy:
bo jeszcze jest funkcja wewnętrzna: f(x) = 4x
10 sty 13:02
Jerzy:
| | 1 | |
podtstaw t = 4x , dt = 4dx , dx = |
| dt ... i licz teraz |
| | 4 | |
10 sty 13:03
fddf: myślałem że ∫cos4x = 4∫cosx = 4*sinx
ale widze że pochodna się nie zgadza
10 sty 13:05
Jerzy:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
patrz 13:03 ... = |
| ∫costdt = |
| sint = |
| sin(4x) + C |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
10 sty 13:07
fddf: dobra teraz już wiem dzięki
10 sty 13:08
Jerzy:
i nie wypisuj bredni,że cos4x = 4*cosx
10 sty 13:08
fddf: czyli nie można se wyciągnąć przed całkę stałej ze środka wyrażenia cos4x ale jesli byłoby
4cosx wtedy normalnie stała przed całke tak?
10 sty 13:09
Jerzy:
tak .... ∫4cosxdx = 4*∫cosxdx
10 sty 13:10
fddf: dobijają mnie te całki tak wyglądała cała całka ∫xcos4xdx
i nie mogę jej rozwiązać ... napewno trzeba metoda przez części
10 sty 13:19
Jerzy:
tak , tą całkę liczy się przez części:
u = x v' = cosx
u' = 1 v = sinx
10 sty 13:21
Jerzy:
| | 1 | |
poprawka: v' = cos4x , v = |
| sin4x |
| | 4 | |
10 sty 13:23
fddf: no robiłem tak i doszedłem do:
x14sin4x−∫x14sin4x
no i co znowu bym musiał liczyć tą całkę i potem znowu i chyba tak w kółko.
10 sty 13:26
Jerzy:
pod drugą całką już nie ma x
10 sty 13:27
fddf: a noo tak omg jakie ja robię błędy nie mogę sie dziś coś skupić
10 sty 13:30
fddf: jak wy odróżniacie czy daną całkę się robi podstawieniem czy przez części?
10 sty 13:30
Jerzy:
jak zrobisz 100 całek, to nabierzesz rutyny
10 sty 13:32
fddf: no w 2 dni chce zrobić 50 łatwe i średnie zobzaczymy moze załapie coś
10 sty 13:40