oblicz
Maciek: oblicz
√12−12√35 = ...
jak szybko rozwiązać taki przykład?
10 sty 12:51
Maciek: *2√35
10 sty 12:51
Benny: √12−2√35=√7−2√5√7+5=√(√7−√5)2=√7−√5
10 sty 12:53
Maciek: i to jest uniwersalny sposób, tak?
10 sty 13:00
Jack: szukasz takich liczb, że
12 = a2 + b2
2ab = 2√35 −>> stąd ab = √35
czyli chcesz to schowac we wzor skroconego, aby otrzymac |...| <−−wartosc bezwzgledna i ja
potem opuscic...
10 sty 13:29
Maciek: rozumiem
a to ma jakies znaczenie czy zapisze |√7−√5| czy na odwrót?
bo zarówno (√7−√5)2 jak i (√5−√7)2 daje to samo, ale pod wartością bezwględną to
drugie zmieni znak... więc jak to najlepiej zapisywać aby nie popełnić błędu tej kolejności?
10 sty 13:34
Jack:
|√7 − √5| = wyrazenie dodatnie czyli bez zmiany znakow... = √7 − √5
|√5 − √7| (wyrazenie ujemne czyli zmiana znakow) = √7 − √5
10 sty 13:38
Jerzy:
√x2 = IxI
I√5 − √7I = I√7 − √5I = √7 − √5
10 sty 13:39
Jack: mozesz robic jak chcesz, tylko pamietaj ze jest zmiana znakow...
10 sty 13:39
Maciek: Rzeczywiście, nie wiem czemu tego nie zauważyłem

dzięki panowie za pomoc
10 sty 13:41