Równania i nierówności
[F[Miśka]]:

Witam, mam dwa zadania i chciałabym by ktoś sprawdził czy są one poprawnie zrobione

1)Dla jakich wartości parametru m równanie
− x
2+3x+|x−4|=m
ma tylko jedno rozwiązanie.
Moje rozwiązanie:
| | ⎧ | x−4,x≥4 | |
| |x−4|= | ⎩ | −x+4, x<4 |
|
x≥4 x<4
−x
2+3x+x−4=m lub −x
2+3x−x+4=m
−x
2+3x+x−4−m=0 −x
2+2x+4−m=0
Δ=16−4(4+m)=16−16−4m=0 x2−2x−4+m=0
4m=0 m=0 Δ=4+4(4−m)=4+16−4m=20−4m=0
4m=20 m=5
dla x≥4 m=0
dla x<4 m=5
2) Rozwiąż nierówność
Moje rozwiązanie:
x
2−4≠0 (x−2)(x+2)≠0 D=R/{−2,2}
| | x2 | | −x2 | |
1o |
| −1<0 2o |
| −1<0 |
| | x2−4 | | x2−4 | |
| | 4 | |
|
| <0 U{−2x2+4)(x2−4} |
| | x2−4 | |
(x−2)(x+2)<0 −2(x
2−2)(x−2)(x+2)<0
x∊(−2,2) x∊(−2,−
√2)(
√2,2}
(Wykresy wyżej)
Czyli x∊(−2,−
√2)(
√2,2)
10 sty 11:00
Kacper:
Strasznie dużo przepisywania masz gadu?
10 sty 11:02
[F[Miśka]]: 6110782
10 sty 11:11
[F[Miśka]]: Halo halo, sprawdzi ktoś?
10 sty 11:45
[F[Miśka]]: To drugie już wiem że mam źle, i fajnie by było jakby ktoś mi poradził jak je zrobić
10 sty 12:06
Jack: Pierwszy wyglada na ok
10 sty 12:09
Jack: aczkolwiek daj mi chwile, bo cos chyba nie tak ; D
10 sty 12:12
5-latek: Wlasnosc wartości bezwzględnej
|x|<a ⇔gdzy x<a I x>−a
Już widzisz co masz zle ?
To jedno Poza tym
| P(x) | |
| < > ≤≥0 to P(x)*W(x)<>≤≥0 |
| W(x) | |
10 sty 12:12
Jack: ok, pierwsze bedzie ok, drugie
1) 2)
| x2 | | x2 | |
| < 1 /\ |
| > − 1 |
| x2−4 | | x2−4 | |
Czyli sie zgadza z twoim, tylko na koniec bierzesz
/\ czyli część wspólną obu
10 sty 12:25
Marcin: W pierwszym zadaniu narysuj wykres funkcji i z niego zobacz rozwiązanie.
W drugim zadaniu jak opuszczasz wartość bezwzględną to zmieniasz znak na przeciwny.Lewej strony
| | x2 | | x2 | |
nie zmieniaj. Czyli będzie |
| <1 i |
| > −1 Teraz to rozwiązujesz. |
| | x2−4 | | x2−4 | |
10 sty 12:26