Sprawdzicie?
Miśka: Czy dobrze zrobiłam to zadanie? Proszę sprawdźcie
Dla jakich wartości parametru m równanie
− x2+3x+|x−4|=m
ma tylko jedno rozwiązanie
Δ=0
−x2+3x+x−4=m lub −x2+3x+x−4=−m
−x2+3x+x−4−m=0 −x2+4x−4+m=0
Δ=16−4(4+m)=16−16−4m=0 Δ=16−4(4−m)=16−16+4m=0
4m=0 m=0 −4m=0 m=0
Czyli m=0
10 sty 09:23
Kacper:
Niestety źle.
10 sty 09:24
Miśka: @Kacper Gdzie widzisz błąd?
10 sty 09:34
Miśka: Próbowałam to zrobić inaczej i:
| | ⎧ | x−4,x≥4 | |
| |x−4|= | ⎩ | −x+4, x<4 |
|
−x
2+3x+x−4=m lub −x
2+3x−x+4=m
−x
2+3x+x−4−m=0 −x
2+2x+4−m=0
Δ=16−4(4+m)=16−16−4m=0 x
2−2x−4+m=0
4m=0 m=0 Δ=4+4(4−m)=4+16−4m=20−4m=0
4m=20 m=5
dla x≥4 m=0
dla x<4 m=5
Czy takie rozwiązania są prawdiłowe?
10 sty 10:26