Równanie
Miśka: Czy ktoś mógłby sprawdzić czy dobrze rozwiązałam zadanie?
Rozwiąż równanie:
√2x−12=√x+√13+√x−√13 |2
2x+12=x+√13+x−√13−2((√x+√13)(√x−√13))
2x+12=2x−2(√x−√13)2
12=−2(x−√13)
12=−2x+2√13
−2x=12−2√13
x=−6+√13
10 sty 09:03
5-latek: Zle rozwiązane
pomijając to ze nie napisalas jaka metoda rozwiązujesz zadanie
10 sty 09:22
Kacper:
A gdzie założenia? Poza tym w pietwszej linijce jest minus, a w drugiej plus. Musisz zdecydować
10 sty 09:23
5-latek: (a+b)2= a2+2*ab+b2
√a*√b= √a*b
(a+b)(a−b)= a2−b2
10 sty 09:24
Miśka: @5−latek czy mógłbyś mi powiedzieć gdzie zrobiłam błąd?
10 sty 09:24
Miśka: W pierwszej linijce powinien być +
10 sty 09:25
Miśka: √2x+12
10 sty 09:26
Miśka: Takie założenia?
2x+12≥0 x≥−6
x+√13≥0 x≥−√13
x−√13≥0 x≥√13
10 sty 09:28
5-latek: w 1 i 3 linijce
√2x−12= √x+√13+√x−√13
Metoda rownan rownowaznych
2x−12≥0 to x....
x+√13≥0 to x ....
x−√13≥0 to x...
potem wyznacz czesc wspolna rozwiazan
Teraz możemy podnieść obie strony do potęgi drugiej bo sa nieujemne
2x−12= x+√13+2*√(x+√13)(x−√13)+x−√13
2x−12= 2x+2*√x2−13 dalej Ty
10 sty 09:33
5-latek: Widze teraz ze ma być √2x+12
no to popraw sobie początek na
2x+12
10 sty 09:41
Miśka: Czy rozwiązaniem tego jest x=7?
10 sty 09:47
5-latek: Nie wiem .
Pokaz jak rozwiązujesz
10 sty 09:51