Student umie odpowiedzieć na 30 spośród 50 pytań na egzaminie. Losuje kolejno dwa. Jeśli
odpowie na przynajmniej 1, zda egzamin. Oblicz prawdopodobieństwo, że zda egzamin.
Wiem, że jest prostsza metoda na obliczenie zbioru A', gdzie student nie zda, ale chciałbym
żebyście sprawdzili moją odpowiedź bo robię drugim sposobem i nie wychodzi
Czyli mamy 30/50 szansy że zaliczy 1 pytanie, następnie 29/49, że zaliczy drugie lub 19/49 że
nie zda
Czyli mamy 3/5*29/49 + 3/5*19/49
z drugiego drzewka jest 20/50, że nie zaliczy pierwszego a potem zaliczy drugie, czyli
2/5*29/49
razem 3/5*29/49 + 3/5*19/49 + 2/5*29/49 = 202/245
a odpowiedź jest 207/245
co robię źle?
| 30 | 29 | 30 | 20 | 20 | 30 | 207 | ||||||||
P(A)= | * | + | * | + | * | = | ||||||||
| 50 | 49 | 50 | 49 | 50 | 49 | 245 |
| 20 | 19 | 38 | ||||
P(A')= | * | = | ||||
| 50 | 49 | 245 |
| 207 | ||
Czyli P(A)=1−P(A')= | ||
| 245 |