Całki
Maciej : Mógłby ktoś sprawdzić i poprawić jeśli źle?
∫(1+ctg2 x) =( − cos2 x) *ctgx − sinxcosx + C
10 sty 00:49
10 sty 00:56
Maciej : | | (0,1)x | |
Dzięki, było dobrze, a to : ∫0,1(x+2) dx = 1/100 * |
| |
| | ln0,1 | |
10 sty 01:17
Maciej : Całka jeszcze raz : ∫(0,1)(x+2) dx
10 sty 01:18
Eta:
ok
10 sty 01:26
Maciej : Z tym nie potrafię sobie sam poradzić niestety : ∫e1+ln5x dx =....
Można prosić o pomoc krok po kroku?
10 sty 01:30
zeesp: e
1+ln5x=e
1*e
ln5x=e*5x
10 sty 01:32
Maciej : I ostatni, zrobiłem, ale też nie wiem czy dobrze, w odpowiedziach jest inaczej, ale może można
| | 102x | |
po prostu inaczej zapiąć to : ∫102x+3 dx= 50* |
| |
| | ln10 | |
10 sty 01:32
zeesp: czyli (5e)*x, 5e−stała
10 sty 01:33
Maciej : Zeesp, dzięki! Ale zaćmienie! Przecież to takie proste!
10 sty 01:34
Maciej : A ten ostatni?
10 sty 01:35
Maciej : 500 na początku wyniku oczywiście
10 sty 01:38
Maciej : Pomożecie? I juz więcej męczył nie będę
10 sty 01:40
zeesp: 102x+3=102x*103=100*100x
a na to już gotowy wzór
10 sty 01:42
zeesp: 103=1000 ***
10 sty 01:42
Maciej : Dziękuję
10 sty 01:46
zeesp: | | 100x | | 102x | | 1000 | | 102x | | 102x | |
1000* |
| =1000* |
| = |
| * |
| =500* |
| |
| | ln100 | | ln102 | | 2 | | ln10 | | ln10 | |
więc twój wynik też ok
10 sty 01:46