Jak policzyć punkt C i D?
Ania:*:

Jak policzyć punkt C i D?
B(0,5) , A(2,3) , S(−2,1)
|BA|=2
√2 , |CD|= 2* BA = 4
√2
jak policzyć C i d? nie mam pomysłu
9 sty 22:33
5-latek: napisz cala tresc zadania .
9 sty 22:36
Janek191:
pr AB
pr CD − równoległa do pr AB i przechodząca przez S
itd.
9 sty 22:36
Ania:*: Odcinek o końcach A(2,3) i B(0,5) jest podstawą trapezu ABCD. Druga podstawa, o środku w
punkcie S(−2,1) jest dwa razy dłuższa od postawy AB. Wyznacz współrzędne wierzchołków C i D.
Oblicz objętość bryły powstałej przez obrót trapezu ABCD wokół prostej AB.
9 sty 22:39
Ania:*: podpowiedzi zalecają:
1) obliczyć długośći AB I CD
2) wyznaczenie współrzędnych C, D
3) obliczenie h=3√2
4) zauważenie , że jest równoramienny
5) obliczyć V
Na pewno mogę wyznaczyć równania podstaw i obliczyć h jako odległość pr. równoległych z U{
|c1 −c2 }{ √A2 + b2 }
9 sty 22:42
Ania:*: miał być ułamek
9 sty 22:43
Ania:*: potrzebuję pkt C i D, by wyznaczyć tą prostą, jak je obliczyć

Więc o to pytałam
9 sty 22:47
Janek191:
Patrz " 22.36
9 sty 22:52
Janek191:
A =(2; 3) B = ( 0, 5)
pr AB
y = a x +b
3 = 2a + b
5 = 0*a + b ⇒ b = 5
więc
3 = 2 a + 5
2 a = − 2
a = − 1
y = − x + 5
==========
Prosta CD przechodzi przez S = ( − 2; 1)
więc
y = − x + b
1 = − (−2) + b
1 = 2 + b
b = − 1
y = − x − 1
========
Punkty C i D leżą na tej prostej, więc
C = ( x ; − x − 1)
CS = 2
√2
Licz dalej
9 sty 22:56
Ania:*: pr. AB wyznaczyłam, ale CD no tak, banalne ...
9 sty 22:58
Ania:*: wiem jak udowodnić, że równoramienny, odległość BS = AS a S dzieli drugą podstawę na środku.
mam długość podstaw, mam wysokość, a jak obliczyć V bryły powstałej przez obrót trapezu ABCD
wokół prostej AB?
9 sty 23:04
Janek191:
Od objętości walca odjąć podwojoną objętość stożka>
9 sty 23:15
Janek191:
Walec r = h
H = I CD I
Stożek
r = h
| | I CD I − I AB I | |
Hs = x = |
| |
| | 2 | |
9 sty 23:17
Ania:*: Janek możesz coś jaśniej? troszkę mnie to rozwaliło co i skąd
9 sty 23:25
Ania:*: już rozwiązałam, dzięki
9 sty 23:55