zadanko
Rafcio: Krawędzie podstawy ostrosłupa prawidłowego trojkatnego maja po 10, a krawedzie boczne 13,
oblicz pole calkowite.
No więc mi wyszla wysokość ściany bocznej 12, Pole podstawy 25 {3} a pole boczne = 60 więc Pc=
25 {3} + 180 ? Dobrze ?
9 sty 22:30
Janek191:
25√3 + 180
9 sty 22:32
Rafcio: A te zadanko ... Ostrosłup prawidłowy trojkatny: Wysokość 12, wysokosc sciany bocznej 15.
Oblicz objetość...
h podstawy trojkata = 27, bok = 18 {3}
pole podstawy 243 {3} a objetosc 972 {3} dobrze ?
9 sty 22:54
Janek191:
54 = a
√3
a = 18
√3
| | 1 | | 1 | |
V = |
| Pp*h = |
| *243√3*12 = 972√3 |
| | 3 | | 3 | |
9 sty 23:11