help
xxc: Podstawa ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma pole 25 {3}. Oblicz wysokość ściany bocznej,
jeśli jego pole powierzchni całkowitej jest 7 razy większe od pola podstawy...
pomoże ktoś w zadanku, normalnie brakuje pomysłów ? ...
9 sty 21:31
Bogdan:
25
√3 + 3*5*h = 7 * 25
√3 ⇒ h = ...
9 sty 21:40
Janek191:
| | a2√3 | |
PΔ = |
| = 25 √3 / * 4 |
| | 4 | |
a
2 √3 = 100
√3
a
2 = 100
a = 10
=====
P
p + 3 P
b = 7 P
p
3 P
b = 6 P
p / : 3
P
b = 2 P
p = 2*25
√3 = 50
√3
ale
P
b = 0, 5 a*h
b = 0,5*10 h
b = 50
√3
5 h
b = 50
√3 / : 5
h
b = 10
√3
==========
9 sty 21:44
Eta:
9 sty 21:47
xxc: h= 10 tak ?
9 sty 21:51
xxc: h= 10 pier. 3
9 sty 21:52
xxc: Dzięki wam
9 sty 21:52
Bogdan:
a co to jest pier. (bo brzydko to mi sie kojarzy)
9 sty 21:53
Eta:
3*5h=6*25√3 ⇒ h= 10√3
9 sty 21:54
xxc: Pierwiastek : )
9 sty 21:55
Bogdan:
Bawimy się: 25√3 + 15h = 7*25√3 ⇒ 15h = 7*25√3 − 1*25√3
15h = 6*25√3 ⇒ 15h = 150√3 ⇒ h = 10√3
9 sty 21:56