rekurencja
student: an=2an−1 − an−2
Wiemy, że a3=4. Jak znaleźć wzór rekurencyjny?
9 sty 20:58
student: a a2=3
9 sty 21:10
Mariusz:
A(x)=∑
n=0∞a
nx
n
∑
n=2∞{a
nx
n}=∑
n=2∞2a
n−1x
n+∑
n=2∞−a
n−2x
n
∑
n=2∞{a
nx
n}=2x(∑
n=2∞{a
n−1x
n−1)−x
2(∑
n=2∞−a
n−2x
n−2)
∑
n=2∞{a
nx
n}=2x(∑
n=1∞{a
nx
n)−x
2(∑
n=0∞−a
nx
n)
∑
n=0∞{a
nx
n}−a
1x−a
0=2x(∑
n=0∞{a
nx
n−a
0)−x
2(∑
n=0∞−a
nx
n)
A(x)−a
1x−a
0=2x(A(x)−a
0)−x
2A(x)
A(x)−a
1x−a
0=2xA(x)−2a
0x−x
2A(x)
A(x)(1−2x+x
2)=(a
1−2a
0)x+a
0
| | (a1−2a0)x+a0 | |
A(x)= |
| |
| | (1−x)2 | |
| | (a1−2a0)((x−1)+1)+a0 | |
A(x)= |
| |
| | (1−x)2 | |
| | a1−2a0 | | a1−a0 | |
A(x)=− |
| + |
| |
| | 1−x | | (1−x)2 | |
| d | | d | | 1 | |
| (∑n=0∞xn)= |
| ( |
| ) |
| dx | | dx | | 1−x | |
| | 1 | |
∑n=0∞nxn−1=− |
| (−1) |
| | (1−x)2 | |
A(x)=(2a
0−a
1)(∑
n=0∞x
n)+(a
1−a
0)(∑
n=0∞(n+1)x
n)
a
n=(2a
0−a
1)+(a
1−a
0)(n+1)
a
n=(a
1−a
0)n+a
0
3(a
1−a
0)+a
0=4
2(a
1−a
0)+a
0=3
3a
1−2a
0=4
2a
1−a
0=3
3a
1−2a
0=4
−4a
1+2a
0=−6
−a
1=−2
a
1=2
2a
1−3=a
0
4−3=a
0
a
1=2
a
0=1
a
n=(a
1−a
0)n+a
0
a
n=n+1
Tak na dobrą sprawę można było zgadnąć ale za zgadywanie zwykle
na kartkówkach nie dają punktów
24 lut 04:22