funkcja kwadratowa
patt: wykres funkcji kwadratowej f przecina oś OX w punktach x=1 oraz x=3 i przechodzi przez punkt
(0,−3). Wykres ten przesunięto i otrzymano wykres funkcji kwadratowej g(x)=f(x−p). Wierzchołek
g leży na osi OY. Wyznacz wzór funkcji g.
wyznaczyłam p, które wynosi 2. wiadomo, że a<0. podstawiłam współrzędne punktu do postaci
kanonicznej funkcji kwadratowej łącznie z p z tym, że raczej mi to nic nie dało, bo mam dwie
niewiadome a i q. pomoże ktoś?
9 sty 20:55
patt: ?
9 sty 21:23
Janek191:
f( 1) = 0
f(3) = 0
p = 2
f(x) = a*(x − 2)2 + q
Wstaw 0 za f(x) i 1 za x − I równanie
Wstaw 0 za f(x) i 3 za x − II równanie
Wyznacz a oraz q
9 sty 21:30
patt: 0=a(1−2)
2+q
0=a(3−2)
2+q
0=a+q
0=a+q


9 sty 21:55
Janek191:
Masz jeszcze f( 0) = − 3
9 sty 21:56
patt: a=1, q=−1?
9 sty 22:02
Janek191:
f(x) = ( x − 2)
2 − 1
Tak
9 sty 22:03
patt: ale q chyba nie może być −1, bo wtedy wykres nie przechodzi przez x=1 i x=3
9 sty 22:06